Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Laten we elkaar verhalen vertellen…….

dinsdag 23 juni 2020

Bij het Themanummer De wereldwijde opstand tegen racisme in de Volkskrant van zaterdag 13 juni 2020 staat over deze bijlage: “Een praktische handleiding om systemisch racisme tegen te gaan in de politiek, op de arbeidsmarkt, op social media, in de maatschappij. In jezelf.”

Laten we “verhalen vertellen” aan dit rijtje toevoegen. Laten we het breder trekken. Laten we er verhalen in kinderboeken van maken.

Kijk en daar wringt de schoen. Er zijn weinig verhalen en/of boeken waarin kinderen met een donkere huidskleur een hoofdrol spelen.

Als we verhalen blijven vertellen, hoe het was, waarom het anders moet, dan hoeven we niets te wissen. Zou dat niet mooi zijn?

Laten we de Sinterklaastraditie eens bekijken. Zwarte Piet heeft jarenlang een rol gespeeld tijdens de decemberdagen. Laten we vertellen over het hoe en waarom als kinderen daarom vragen. Laten we daarna een mooi boek voorlezen. Er is alvast één humoristisch en spannend boek dat geheel past bij het Sinterklaasfeest en de pakjesavond, Sinterklaas en de circuspieten. Met suggesties voor liedjes.Circuspieten, misschien komen er Regenboogpieten bij of Hartenpieten of Streepjespieten. We moeten nadenken en creatief zijn en er komen dan vanzelf leuke kinderboeken, is het niet schrijvers van nu?

Kinderen van nu zijn de verhalenvertellers van later. Laten wij er voor zorgen dat ze de juiste verhalen vertellen op de juiste manier.

Karin de Leeuw, recensent en redacteur geschiedenis bij De Leesclub van Alles schreef in mei 2019 een artikel over een kinderboek dat gaat over de echte geschiedenis van Afrika. Het boek met de titel In Africa with Avi and Kumbi is helaas niet te krijgen in Nederland. Het artikel over dit boek schreef Karin vooral voor uitgevers en boekhandelaren in Nederland. Dat komt omdat dit boek in Nederland niet te koop was toen Karin in 2019 deze recensie schreef.

Karin vindt dit boek geschreven door Naledi Nomalanga Mkhize belangrijk. Citaat uit het artikel van Karin: “Willen we ooit tot een volledig geïntegreerde wereldgeschiedschrijving komen, dan moeten ook de nakomelingen van de kolonisten weten van de echte geschiedenis van Afrika.”

En nu komt er in september de Nederlandse vertaling In Afrika met Avi en Kumbi (7+).

Het is goed dat er meer boeken verschijnen waarin diverse kinderen zich kunnen identificeren. Wij zetten er een paar op een rij.

Een boek uit de serie prinses Arabella (4+), een donker prinsesje: Prinses Arabella in het museum

Uit de serie Van klein tot groots Rosa Parks, die zich ingezet heeft om een einde te maken aan de rassenscheiding.

Een heel andere serie is de serie rond Ada Dapper, waarbij Ada een Afro-meisje is dat heel slim en ondernemend is. Een deel uit deze serie is Ada Dappers grote werk-en knutselboek voor topwetenschappers. (9+)

Echte Amerikaanse jongens (15+) heel actueel, het probleem van racistisch politiegeweld wordt in dit boek aangekaart.

--
Door Rita Pontororing

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden