Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Leescoalitie presenteert manifest aan ministers van Onderwijs en Cultuur

dinsdag 13 oktober 2020

De afgelopen weken was het veel in het nieuws: lezen is geen plezierig tijdverdrijf voor met name veel jongeren. De Leescoalitie, een overkoepelende organisatie die aandacht wil vestigen op het belang van lezen voor de maatschappij, stelde een manifest voor een Leesoffensief op. Gisteren ontving de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid Van Engelshoven het manifest. “Geweldig om te zien dat er het afgelopen jaar zoveel gebeurd is en de samenwerking wordt opgezocht om betere leesvaardigheid en meer leesplezier te creëren. We nemen dit onderwerp heel serieus, en we gaan hier graag verder over in gesprek.” aldus Van Engelshoven. De Leescoalitie, is een samenwerkingsverband van Stichting Lezen, CPNB, Stichting Lezen en Schrijven, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.

Het manifest pleit voor een verandering van curriculum in het vak Nederlands om zo meer aandacht te besteden aan lezen en leesplezier. Onderdelen die nu ontbreken of niet voldoende aan bod komen in het huidige curriculum. “Wat ontbreekt is een gevoel van urgentie en noodzaak om met elkaar echt hoge ambities te stellen. Wat ontbreekt is samenhang in het leesbeleid[.]” aldus het manifest. De noodzaak voor urgentie is te lezen in de rest van het pleidooi en de belangrijkste ambities van Leesoffensief. 

De ambities zijn:

  1. Elke leerling verlaat school met voldoende leesniveau. Focus hierbij op groepen die het hardst achterblijven: jongens, leerlingen in het vmbo en mbo, jongeren met een migratieachtergrond.
  2. Alle leraren en onderwijsassistenten zijn voldoende toegerust om goed en motiverend leesonderwijs te geven; pedagogisch medewerkers weten hoe ze leesbevorderend moeten werken. Leesvaardigheid én leesplezier staan hierbij centraal.
  3. De kunst van het lezen is een zorg voor iedereen en behoeft structurele aandacht van het kabinet, de Kamer, regionale en lokale overheden, werkgevers, vakbonden en alle mensen die verantwoordelijkheden dragen voor anderen.

De Leescoalitie gaat in gesprek om tot een plan van aanpak te komen, maar over de precieze vervolgstappen is nog niet veel bekend.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen