Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Libris Literatuur Prijs 2021 shortlist bekend

dinsdag 2 maart 2021

Tweede Kamerlid en lijsttrekkervoor de PvdA en juryvoorzitter Lilianne Ploumen maakte op 1 maart de shortlist voor de Libris Literatuurprijs bekend op Nieuwsuur op NPO2. De genomineerden zijn:

Simone Atangana Bekono, Confrontaties, Lebowski

Gerda Blees, Wij zijn licht, Podium

Merijn de Boer, De Saamhorigheidsgroep, Querido

Jeroen Brouwers, Cliënt E. Busken, Atlas Contact

Erwin Mortier, De onbevlekte, De Bezige Bij

Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling, Atlas Contact

Op 10 mei maakt de jury de winnaar bekend in het Amstel Hotel (onder voorbehoud). De prijs is voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman en de winnaar krijgt 50.000 euro. Alle genomineerde auteurs ontvangen 2.500 euro.

Het juryrapport spreekt van een verbluffend jaar. “Door de omstandigheden: nooit eerder kreeg een jury zoveel extra gelegenheid om thuis te lezen. De lockdown kluisterde ons aan huis en haard, dus wat is er dan beter dan tweehonderdtien ingezonden romans te moeten, welnee te mógen, lezen? Wij verveelden ons niet, wij vermaakten ons juist enorm en rolden van de ene verrassing in de andere. Zo werd de lockdown pas echt intelligent. Verbluft waren we ook door de veelzijdigheid van het aanbod. Wat maakten we allemaal mee in de bergen boeken die ons bereikten? Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger."

Merijn de Boer was net zijn kinderen naar school aan het brengen in Jeruzalem toen NOS-correspondent Ties Brock hem verraste met een bos bloemen en hem feliciteerde met de nominatie voor deze prijs. “He, ongelofelijk, ik had niet verwacht dat je hier zou staan.”, reageerde De Boer verrast en in sportkledij.

Marieke Lucas Rijneveld laat op Twitter weten:

Uitgeverij Atlas Contact laat op Instagram weten: “Wat een geweldig nieuws!” De uitgeverij is publicist van twee van de vijf romans op de shortlist. “Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers én Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld staan op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2021!!!” 

Uitgeverij Lebowski: “O jazeker, Simone Atangana Bekono staat met haar debuutroman CONFRONTATIES op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021. Puik nieuws, megatrots. LEES DAT BOEK”. 

-- 

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden