Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Lieke Marsman nieuwe dichter des vaderland

dinsdag 26 januari 2021

Lieke Marsman (1990) schrijft al ruim 15 jaar poëzie. Marsman won in 2010 de C.Budding-prijs, de Lucy B en C.W der hoogtprijs en de Liegend Konijn Debuutprijs met Wat ik mijzelf graag voorhoud. Lieke Marsman is voor de komende twee jaar de nieuwe Dichter des Vaderlands en neemt deze eretitel over van Tsead Bruinja.

Marsman is gekozen door een comité van dichters en poëzie kenners, dat haar prijst om haar “eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid.” Het persoonlijke en politieke gaat hand in hand in de werken van Marsman, aldus het comité. “Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen.” Marsman wil dit nu ook verder in het maatschappelijk debat doen, vertelt ze in NRC, een van de partners van het dichtersiniatief. Deze wens is onder meer ingegeven door haar ziekte, kraakbeenkanker. “Het is een tijd van ziekte, en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven, als ‘dor hout’. Als ik als Dichter des Vaderland een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.”

Marsman over In mijn mand in NRC:

“De tussenstand van dat denken is In mijn mand, een even gevoelige als contemplatieve bundel, die gaat over genade (‘Is genade dat je gegeven wordt dat je niet sterft/ vandaag of dat je je aanstaande dood leert aanvaarden?’) en over ‘het sublieme. Dat magisch mooie/ dat steeds tussen je vingers vandaan glipt’. Over de dood, maar ook over wat het leven te bieden heeft in het aanschijn van het einde.”

Vorige week verscheen de nieuwe dichtbundel van Marsman In mijn mand 

Sinds 2000 heeft Nederland een Dichter des Vaderlands, wiens taak het is om duidelijk te maken dat poëzie iets bijzonders is en de dichtkunst toegankelijk te maken voor een groter publiek.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden