Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Literaire wereld aangeslagen na het overlijden van Naima El Bezaz

maandag 10 augustus 2020

Datum: 10-08-2020

Afgelopen zaterdag maakte collega-schrijver Abdelkader Benali bekend dat Naima El Bezaz op 46-jarige leeftijd haar leven heeft beëindigd door zelfdoding. El Bezaz leed al lange tijd aan depressies.

De Marokkaans-Nederlandse El Bezaz werd vooral bekend van Vinexvrouwen, haar vrolijke boek vol zelfspot over tweede generatie Marokkaanse vrouwen in vinexwijken. Haar latere boeken waren vaak somberder van toon. Een voorbeeld hiervan is Het gelukssyndroom uit 2008.

Recensent Jona Lendering schreef over het boek: “Op dit punt zou ik de recensie kunnen beëindigen, en normaal gesproken zou ik dat ook hebben gedaan, met hooguit nog een grom over de uitgeverijmedewerker die zo nodig op de flaptekst moest schrijven dat de roman autobiografische elementen bevat. Ik zou dan hebben opgemerkt dat het irrelevant is of een verhaal teruggaat op iets wat de auteur heeft meegemaakt. Boeken zijn boeiend of saai, de thematiek is relevant of gratuit, en verder is er niets. Auteurs moeten zwijgen over zichzelf. Een dichter schreit niet.

Ik denk echter dat het – bij wijze van uitzondering – goed is toch een enkel woord te besteden aan de relatie tussen auteur en boek. El Bezaz voegt aan haar boek namelijk een Naschrift toe waarin ze haar eigen depressie beschrijft en uitlegt dat depressie een ziekte is die iedereen kan treffen, en dat er hulpverleners zijn. Niet zonder reden eindigt het boek met een verwijzing naar de website van het Fonds Psychische Gezondheid. De maatstaf waaraan El Bezaz wil worden gemeten is dus niet alleen of haar boek boeiend en relevant is, maar ook of ze erin is geslaagd de aandoening inderdaad uit de taboesfeer te halen.”

Veel mensen uit de literaire en de Marokkaans-Nederlandse wereld hebben inmiddels gereageerd op het overlijden van El Bezaz:

Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft op twitter:

“Rust zacht, lieve Naima. Je was een ontzettend lief en geestig mens, en altijd verrassend. Ik ga je vreselijk missen. Ik wens de familie veel sterkte toe.”

En de Volkskrant verslaggever Nadia Ezzeroili: “Geen Nederlands boek was zo herkenbaar voor me als Minnares van de duivel, verhalen over djins en seks die Marokkaanse vrouwen tot dan toe alleen onderling deelden. Ze heeft er een hoge prijs voor betaald.”

Parool columnist Theodor Holman berichtte: “Naar bericht. Ik interviewde haar voor AT5 en later voor Desmetlive. Zo’n aardige en moedige vrouw...”

El Bezaz laat een echtgenoot en twee kinderen achter.

--
Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen