Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Manon Uphoff wint de Charlotte Köhler prijs

dinsdag 1 september 2020

Datum: 1-9-2020

Manon Uphoff mag de literaire Charlotte Köhler prijs van 2020 in ontvangst nemen. De Charlotte Köhler prijs is een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Hierbij hoort een prijzengeld ter waarde van 15.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de stichting Charlotte Köhler, waarbij elke drie jaar een andere genre aan bod komt. De stichting, opgericht in 1998, is vernoemd naar de bekende twintigste eeuwse toneelspeelster Charlotte Köhler. Zij schonk haar vermogen aan het Prins Bernard Cultuurfonds en de Vereniging van Letterkundigen.  

De jury, bestaande uit Thomas de Veen, Sander Bax en Mensje van Keulen, bekroonde Uphoff voor haar oeuvre dat voornamelijk uit autofictie bestaat. Speciale aandacht en lof uitte de jury voor haar roman Vallen is als Vliegen. Met deze roman was zij eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman, ook autofictie, beschrijft een gezin van vier kinderen waar de vader Holbein overdag een goede vader, vriendelijke man, en schilder is. In de avond verandert hij echter in een monster die zijn kinderen dwingt tot seksuele handelingen. Uphoff gebruikt hier de metafoor van de Minotaurus, de half-stier/half-mens uit de Griekse mythologie. De roman is verweven met de ervaringen van de kinderen en de gevolgen die het misbruik voor hen heeft.

Volgens jurylid en NRC criticus Thomas de Veen, is Vallen is als vliegen  niet alleen een buitengewone roman, maar maakt [het] ook de samenhang duidelijk van Uphoffs gehele oeuvre, van romans waarin autobiografisch familiezeer en het verlangen naar ontsnapping altijd al grote thema’s waren, van novellen die ongehoorde stemmen deed klinken, van korte verhalen die een verontrustende agressie en absurdisme ademden: telkens cirkelde de auteur om een zwart gat, waar ze uiteindelijk in gedoken is – en glorieus uit is opgestegen.”

Het is juist daarom dat deze roman haar de prijs bezorgde. Na Uphoffs eerdere nominatie voor de Libris Literatuur Prijs waarvan veel mensen verwachtten dat ze deze zou winnen, is het volkomen terecht dat de auteur Charlotte Köhler prijs voor haar bijzondere roman en al haar eerdere werk ontvangt.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen