Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Manuscriptendief opgepakt in de VS

woensdag 12 januari 2022

Op 5 januari arresteerden de Amerikaanse autoriteiten op de luchthaven JFK in New York een man die ervan wordt verdacht schrijvers te hebben opgelicht om zo ongepubliceerde manuscripten te bemachtigen. Hij is aangeklaagd wegens oplichting en identiteitsfraude, maar meent zelf onschuldig te zijn. 

De verdachte Italiaanse Filippo B. werkt bij een uitgeverij in Londen, maar deed zich voor als redacteur en agent van andere uitgeverijen om zo aan de manuscripten van nietsvermoedende schrijvers te komen. Onder andere Margaret Atwood, Sally Rooney en de acteur Ethan Hawke waren hiervan de dupe. Een winnaar van de Pulitzer zou ook tot de slachtoffers behoren.

Onder de gedupeerden hoort ook de Nederlandse auteur Hanna Bervoets, die in juni 2021 een artikel in de Volkskrant schreef over haar eigen jacht op degene die haar manuscript zou hebben gestolen. De dief deed zich voor als haar buitenlandse agent en kreeg zo het manuscript van Wat wij zagen in handen, het Boekenweekgeschenk 2021.

Het blijft onduidelijk wat de manuscriptendief met al het gestolen goed gedaan heeft. De dief verscheen donderdag 6 januari voor de rechter, waar hij na het inleveren van zijn paspoort en het betalen van een borgsom van 300.000 dollar weer weg mocht. Als B. schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twintig jaar celstraf krijgen.

--

Miriam van Klinken

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden