Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Margot Dijkgraaf wint Gouden Ganzenveer 2021

woensdag 28 april 2021

De Gouden Ganzenveer 2021 gaat naar literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator Margot Dijkgraaf. Dit werd op 24 april in het radioprogramma De Taalstaat bekendgemaakt. De Gouden Ganzenveer wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instituut voor bijzondere bijdragen aan het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. 

Op de website van De Gouden Ganzenveer is te lezen:

“De Academie De Gouden Ganzenveer eert Margot Dijkgraaf vanwege haar grote rol als een sensibele en erudiete ‘ambassadeur van de letteren’, die verankerd is in Nederland, maar haar blik naar buiten richt. Zij brengt Nederlandstalige auteurs in Frankrijk en in andere Europese landen onder de aandacht en Franstalige – en daarmee ook Arabische en Afrikaanse – literatuur in Nederland.”

Dijkgraaf is een ware ambassadeur voor de letteren. Roeland Dobbelaer op De Leesclub van Alles over haar boek uit Lezen in Frankrijk uit 2018: “Recent schreef ze het heerlijke boek, Lezen in Frankrijk, wat ik in een ruk heb uitgelezen, een heel leuk en aanstekelijk boek is. Lezen in Frankijk laat zien dat het toch echt de moeite waard is wat er nu op literair gebied in Frankrijk gebeurt, niet alleen in Parijs, maar ook in de rest van het land. Franse schrijvers vertellen weer verhalen, over mensen met echte vragen en problemen, vaak historische romans, maar vaak juist opvallend actueel. Franse literatuur lezen, laat Dijkgraaf zien, betekent Frankrijk doorgronden. Het gaat weer ergens over. In haar overzichtsboek beschrijft ze het werk en leven van twintig nog levende Franse schrijvers in alle leeftijden aan de hand van een markante plaats die in het leven en werk van de schrijvers een opmerkelijke betekenis heeft. En dat levert prachtige beschrijvingen en inzichten op. Je wilt meteen in de Thalys stappen, naar Frankrijk rijden en er zien en lezen wat Dijkgraaf heeft gezien en gelezen.” 

De prijs, niet geheel onverwacht een gouden ganzenveer, wordt op 20 september aan Dijkgraaf uitgereikt. Eerdere Gouden Ganzenveerwinnaars zijn Abdelkader Benali (2020), Ian Buruma (2019), Antjie Krog (2018) en Arnon Grunberg (2017).

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden