Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Mary Wollstonecraft heeft een eindelijk standbeeld

dinsdag 10 november 2020

Na tien jaar sparen en donaties verwerven is het zover. Een beeld ter ere van Mary Wollstonecraft in Newington Green, Londen. Een feministische auteur uit de 18de eeuw, die maar weinig mensen kennen. Als ze haar al kennen dan is het als de moeder van Mary Shelley, de auteur van Frankenstein. Wollstonecraft was zelf echter ook schrijver, haar meest bekende werk A Vindication of the Rights of Woman werd gepubliceerd in 1792. Het is dit werk dat ook zorgde voor haar verdwijning uit het literaire veld, tenminste voor een langere periode. Zoals auteur Bee Rowlatt, starter van het project voor het standbeeld, uitlegt aan The Guardian. “Mensen hebben zelden van Mary Wollstonecraft gehoord, maar wanneer je meer over haar te weten komt is dit eigenlijk heel apart. [...] Haar reputatie werd met de grond gelijk gemaakt door misogynie.” Wollstonecraft, was een voorstander van gelijke rechten voor vrouwen in veel verschillende velden en kwam hier zoals haar werk aangeeft, openlijk voor uit.

In de 18de eeuw was auteursschap, en zeker op het gebied van filosofische essays een vak waarbij mannen het voortouw hadden. Vrouwen hadden in deze sfeer niets te zoeken. Mary Wollstonecraft doorbreekt dat, ze wordt vandaag de dag ook wel de ‘de moeder van het feminisme’ genoemd. Maar destijds werd haar kritiek en filosofische blik niet gewaardeerd. Een motief om haar zwart te maken. Iets wat veel gebeurde en dit is volgens Rowlatt dan ook de reden dat weinig mensen haar naam en werk vandaag de dag kennen. Redenen genoeg om een project op te zetten voor een standbeeld. Een groep auteurs, activisten en mensen die overtuigd zijn van het belang van de nalatenschap dat Wollstonecraft creëerde, voerde lang actie om voldoende donaties te verzamelen om het standbeeld waar te maken.

Vanwege de corona maatregelen in Londen vindt er geen feestelijke onthulling plaats . Wel is de onthulling vanavond te volgen via internet. Rowlatt geeft aan dat "het standbeeld ruimte opent voor discussie, iets Mary Wollstonecraft haar hele leven deed." Een mooi eerbetoon aan een van de eerste feministische auteurs die Groot Brittannië kende.  

 

Op de facebook van de organisatie staat meer informatie over het volgen van de onthulling. 

--

Door Renske Bakkenes


Foto van organisatie Mary on the green

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden