Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Meer dan een miljoen euro noodsteun aangevraagd door boekenwinkels in coronatijd

vrijdag 11 september 2020

Datum: 11-9-2020

Nadat het nieuws over de herorganisatie bij Athenaeum boekhandels naar buiten kwam ontdekte Tzum dat het bedrijf aan het begin van de coronacrisis een verzoek tot 166.137 euro noodsteun indiende bij het UWV. Naar aanleiding hiervan onderzocht de website welke bedrijven in het boekenvak nog meer noodsteun aanvroegen. In totaal zag Tzum dat boekhandels voor meer dan een miljoen euro aan noodsteun aanklopten bij het UWV. De website meldt dat hier bovenop ‘ongetwijfeld’ nog meer boekhandels zijn die een verzoek indienden.

Opvallende namen op de lijst die Tzum publiceerde zijn boekhandel De Kler, Boekhandel Dominicanen in Maastricht en boekhandel Van der Velde. Zij hebben allemaal, net als Athenaeum, meer dan een ton noodsteun aangevraagd.

Vanaf 7 oktober kunnen werkgevers een verzoek indienen voor de definitieve vaststelling van deze noodsteun. Zij voldoen aan de voorwaarden wanneer het omzetverlies in de eerste corona maanden meer dan 20 procent was. Als dit niet het geval is moeten ze de noodsteun terugstorten. 

Eerder dit jaar bleek al dat de corona crisis ervoor zorgde dat mensen meer gingen lezen, maar dat de verkoop van boeken vooral online steeg. Hier groeide de omzet met 33 procent. De fysieke boekhandels maakten hier integen een omzetverlies van 24 procent.

--

Door Isolde Kors

Lees ook het artikel van TzumService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen