Meer voor minder: krimpend budget bibliotheken

Gemeentes hebben sinds 2010 maar liefst 19 procent minder budget voor openbare bibliotheken. De Raad van Cultuur, die deze cijfers dinsdag bekendmaakte en ze kwalijk vindt, vraagt de minister om een versterking van de bibliotheekwet. Deze voorgestelde aanscherping zal gemeentes verplichten te zorgen voor een eigen openbare bibliotheek. Als dat niet mogelijk is zullen nabijgelegen gemeentes hun krachten moeten bundelen om samen toch de voorzieningen van een openbare bibliotheek te kunnen bieden.

De bibliotheekwet is in 2015 ingegaan en heeft de taken van openbare bibliotheken als volgt beschreven:

  • Ter beschikking stellen van kennis en informatie.
  • Bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie.
  • Bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur.
  • Organiseren van ontmoeting en debat.
  • Laten kennismaken met kunst en cultuur.

Met name de laatste twee punten waren voor de klassieke bibliotheek soms een uitdaging. Men vroeg zich af of er zo niet te veel van bibliotheken gevraagd werd, en of het niet te veel zou kosten.

Bloeiende fora

De bibliotheek is echter juist door deze functies ontplooid tot cultuurcentrum met meer dan alleen boeken. Nieuwe bibliotheken, zoals het vorig jaar geopende Groninger Forum, besteden steeds meer aandacht aan nieuwe media. Zo kun je in Groningen behalve een boek lenen ook naar de film of naar Storyland, het nieuwe museum voor stripverhalen, animatie en games. Dergelijke ontwikkelingen zijn over de hele wereld te vinden en blijken een succesvolle toevoeging aan de klassieke bibliotheek. Diverse bibliotheken trekken meer bezoekers en genereren meer inkomsten.

Deze bemoedigende ontwikkelingen maken het krimpende budget echter niet minder zorgelijk. Om zulke vernieuwing bij te kunnen benen zullen gemeentes wellicht juist dieper in hun zakken moeten graven. De suggestie van de Raad van Cultuur voor minder vermogende gemeentes om de krachten te bundelen is misschien wel de beste oplossing. De grotere projecten die daarmee mogelijk worden zullen juist bevorderend zijn voor de kruisbestuiving en verspreiding van literatuur, film en nieuwe media. Lees het volledige advies van de Raad van Cultuur hier.

--

Door Remus Thijssen

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden