Met de #ikleesthuis-campagne hoeft thuiszitten niet saai te zijn

We bevinden ons in een onzekere tijd, waarin veel mensen thuis zitten vanwege het coronavirus. Stichting CPNB wil daarom door middel van twee korte oproepen alle Nederlanders aansporen om boeken te gaan lezen. ‘Zit je thuis vandaag? Gelukkig kun je daar ook veel beleven. Met een boek!’ en ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld toch gewoon binnen? Met een boek!’ De oproepen worden onder andere verspreid via posters, dagbladen en sociale media. 

De CPNB sluit hiermee aan bij de #ikleesthuis-campagne, die in het leven werd geroepen door schrijfster en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel. Zij riep mensen via haar social media op om onder de hashtag #ikleesthuis leestips met elkaar te delen. Ondertussen is de hashtag op Instagram en Twitter al honderden keren gebruikt. 

Met de campagne wil de CPNB wijzen op het belang van boeken lezen. Boeken zorgen voor verrijking en verdieping, maar bieden ook ontspanning en ontsnapping nu andere sociale en culturele activiteiten daar niet meer voor kunnen zorgen, meldt de CPNB in een persbericht op hun website. Juist nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten, hoopt de CPNB zoveel mogelijk potentiële lezers aan een mooie leeservaring te helpen.

Ook wil Stichting CPNB met de campagne mensen oproepen om naar hun online boekhandel of bibliotheek te gaan, of gebruik te maken van de online bibliotheek. Net als veel creatieve sectoren heeft ook de boekensector het zwaar nu ze kampt met de maatregelen rondom het coronavirus. Boekhandels en bibliotheken kunnen alle mogelijke steun gebruiken. Sommige boekhandels hebben hun fysieke winkel gesloten, maar bezorgen wel boeken aan huis. Boekhandel Savannah Bay in Utrecht verkoopt zelfs speciale ‘quarantaine-overlevingspakketten’, waarin een boek en DVD uit de sale zitten, samen met een zakje boekendrop of kauwgum.

In het persbericht spreekt CPNB-directeur Eveline Aendekerk zich uit over de campagne: “Met al het verontrustende nieuws kunnen boeken voor een beetje troost, ontspanning en ontsnapping zorgen. Ik vind het mooi en inspirerend om te zien hoe mensen op sociale media nu de meest uiteenlopende boekentips met elkaar delen met #ikleesthuis. De leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is bijzonder snel samen met het boekenvak tot stand gekomen, daar ben ik trots op. Laten we juist nu met z’n allen de boekwinkel en bibliotheek steunen en boeken blijven kopen en lenen.”

Ook andere organisaties haken in op het coronavirus om het thuiszitten voor lezers zo leuk mogelijk te maken. Zo maken veel uitgeverijen gebruik van de hashtag #ikleesthuis, lanceren verschillende boekbloggers een online leesclub voor de komende weken en organiseert Hebban de schrijfwedstrijd Liefde in tijden van corona, waarin ze vragen om “inspirerende verhalen over liefde, hoop en kracht.” Myrthe Spiriti, uitgever van uitgeverij Blossom Books, geeft aankomende vrijdag een thuisworkshop Sterke verhalen schrijven. Zo zijn er nog veel meer initiatieven vanuit de boekensector te vinden die het thuiszitten veraangenamen. 

Voor de mensen die in hun extra vrije tijd graag aan een schrijfproject beginnen, organiseert Bazarow Creatief met Corona. Op initiatief van auteur Reinold Vugs wil het Bazarow dagelijks een bijdrage van kreatievelingen publiceren. Deze mag een relatie met corona hebben, maar het hoeft niet. Belangrijkst is dat een tekst inspireert, prikkelt of wellicht troost biedt en lezers voor een moment wegvoert uit de dagelijkse werkelijkheid. Lees hier hoe je kunt deelnemen. 

Zit je net als een groot deel van Nederland thuis, en heb je veel tijd over? Dan is er dus genoeg te doen! Doe mee met een leesclub, neem een kijkje onder de hashtag #ikleesthuis voor inspiratie, of deel je eigen boekentips. Wil je graag lezen over situaties die lijken op het coronavirus? Bekijk de rubriek Favorieten van de redactie van deze week! Zijn boeken met dit thema niet jouw ding? Kijk in de Bazarow Top 50 voor de beste boekentips van dit moment. 

__

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden