Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Meulenhoff schakelt hulp in van jonge uitgeverij Wilde Haren voor vertaling Amanda Gormans ‘The Hill We Climb’

woensdag 31 maart 2021

Uitgeverij Wilde Haren bestaat nog geen jaar en nu al hebben ze een grote opdracht binnen. Wilde Haren gaat Meulenhoff helpen met het vinden van een geschikte vertaler voor Amanda Gormans The Hill We Climb.

Bij uitgeverij Meulenhoff is er vast een spreekwoord met een ezel door het hoofd gegaan bij het opnieuw kiezen voor een vertaler voor The Hill We Climb van Amerikaanse schrijver Amanda Gorman. vorige maand terug droeg Meulenhoff nog Marieke Lucas Rijneveld aan als vertaler van het gedicht. Dit bracht de nodige commotie met zich mee. De poëzie van Gorman gaat namelijk in grote mate over de strijd van mensen van kleur en zwarte mensen tegen racisme en het zou vreemd zijn dat te laten vertalen door een wit persoon, zo luidde de kritiek. Rijneveld gaf de opdracht terug en reageerde met een gedicht in de Volkskrant:

“Nooit het verzet kwijtgeraakt, en toch inzien wanneer

het niet jouw plek is, wanneer je moet knielen voor een gedicht

omdat een ander het beter bewoonbaar maakt, niet uit onwil,

niet uit verslagenheid, maar omdat je weet dat er zoveel

ongelijkheid, dat er nog steeds mensen achtergesteld,”

Nu maakt Meulenhoff bekend dat ze een andere uitgeverij gaan betrekken bij het selectieproces. In een persbericht schrijft Meulenhoff “een enorme kans” te hebben laten liggen “om in Nederland en België een podium te bieden aan een jonge, zwarte vrouw voor het vertalen van dit werk”. Hierom gaat Meulenhoff nu een samenwerking aan met Wilde Haren. Deze jonge uitgeverij, opgericht door illustrator D’Avellonne van Dijk en docent Loulou Drinkwaard, richt zich met name op inclusiviteit in kinderboeken. De ondertitel van Wilde Haren is dan ook “De uitgeverij van boeken met illustraties die onze diverse samenleving weerspiegelen.” De uitgeverijen hebben nog niet bekendgemaakt wanneer de vertaling uitkomt of wie het gaat vertalen.

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden