Michele Hutchison wint Vondel Translation Prize voor vertaling Stadium IV

Woensdag 12 februari ontving vertaler Michele Hutchison de Vondel Translation Prize. Dat is een tweejaarlijkse prijs voor de beste boekvertaling in het Engels van een Nederlandstalig werk. Hutchison won de prijs voor haar vertaling van Stadium IV van Sander Kollaard.

Stadium IV verscheen in het Engels als Stage Four bij de Amerikaanse uitgeverij Amazon Crossing. Volgens de jury getuigt de vertaling van ‘een grote mate van inzicht en poëtische aandacht’.

'Kollaards portret van een huwelijk wordt door Hutchison op zo'n elegante en inlevende manier weergegeven, dat deze perfect aansluit bij de psychologische finesse en sfeergevoeligheid van de roman,' zegt de jury over Hutchisons werk. 

Michele Hutchison komt oorspronkelijk uit Engeland en woont sinds 2004 in Amsterdam. Tot nu toe vertaalde ze meer dan 35 boeken in diverse genres, waaronder boeken van Simone van der Vlugt, Esther Gerritsen en Griet op de Beeck. 

De Vondel Translation Prize

De Vondel Translation Prize wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor de beste Engelstalige vertaling van een Nederlandstalig literair of cultuurhistorisch werk. Het prijzengeld bedraagt 5.000 euro. De prijs wordt gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds. Deze keer bestond de jury uit David Colmer (literair vertaler Nederlands-Engels), Jane Draycott (Britse dichter, criticus en docent creatief schrijven) en Anthony Paul (romanschrijver en voormalig docent aan het Instituut voor Vertaalkunde). 

De andere genomineerde vertalers waren David Doherty (Monte Carlo, Peter Terrin), Antoinette Fawcett (Bird Cottage, Eva Meijer) en Nancy Forest-Flier (The Story of Shit, Midas Dekkers). De prijs werd woensdag in Londen uitgereikt.

__

Door Jorien Tromp
Foto: Victor Schiferli

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden