Minibiebs blijken succesvoller dan gedacht

Minibiebs in Nederland zijn succesvoller zijn dan ze lijken. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Anouk Schippers van de Rijksuniversiteit Groningen. Schippers onderzocht het gebruik van minibiebs onder begeleiding van Adriaan Soetevent, hoogleraar micro-economie.

In een artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt Soetevent dat hij de kasten geregeld ziet staan en zich afvroeg wat er eigenlijk mee gebeurt. De minibiebs lijken soms wat verloren in voortuinen te staan. Daarom onderzochten Schippers en Soetevent hoeveel gebruik er van de kastjes gemaakt wordt. 

56 minibieb-eigenaren van de zes noordelijke provincies deden mee aan het onderzoek. Een half jaar lang hielden ze wekelijks bij wat er in en uit hun minibieb is gegaan. Daarnaast telden ze wanneer zijzelf of hun leners een boek inbrachten. De uitkomst is positiever dan van te voren ingeschat: eigenaren telden tussen de tien en vijftien transacties per week. Ook blijken gebruikers van de minibiebs actief bij te dragen aan het aanbod. Wel 70 procent van de aanvullingen kwam van buiten. 

Schippers vertelt in het artikel dat het onderzoek een positief gevolg had op het onderhoud van de minibiebs. Ze zorgden ervoor dat alles netjes was en er kwamen zelfs extra kasten bij. Volgens Schippers werkt een minibieb het beste als de eigenaar actief is en de lokale gemeenschap erbij betrekt, bijvoorbeeld door via Facebook te vertellen welke boeken nieuw zijn. 

Wat is een minibieb?

Minibiebs zijn kleine kastjes gevuld met boeken, vaak te vinden in voortuinen van mensen. Het doel van de minibieb is om boeken gratis uit te lenen aan mensen in de buurt. Ook kunnen de bezoekers de verzameling aanvullen door zelf een boek achter te laten. Minibiebs zijn vooral in voortuinen te vinden, maar ook buurthuizen, cafés, scholen of stations hebben wel eens een minibieb. Via de website minibieb.nl kunnen mensen hun minibieb aanmelden, waardoor hij ook online te vinden is. Nederland telt inmiddels meer dan 1500 minibiebs. 

__

Door Jorien Tromp

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden