Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Miriam Rasch wint Socrates Beker 2021

vrijdag 2 april 2021

Vanavond is tijdens een online uitzending van het Amsterdams academisch-culturele podium Spui25 voor de twintigste keer de Socrates Beker uitgereikt. Uit een shortlist van vijf boeken koos de jury Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme van Miriam Rasch. De Socrates Beker is de prijs voor het “meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek”. De prijsuitreiking is een jaarlijks onderdeel van de Maand van de Filosofie.

Voorzitter van de jury, de Leidse filosoof Sebastiaan Rijpkema, meldde bij de uitreiking verheugd te zijn dat corona de filosofen niet bepaald de mond heeft gesnoerd. Nee, filosofen hebben zich stevig in het publieke debat gemengd. Veel van de boeken dit jaar op de longlist van de Socrates Beker hebben een maatschappelijk thema. Verheugend is ook dat het aantal vrouwelijke auteurs toeneemt, in de shortlist stonden nu vier vrouwelijke filosofen. Vijf jaar geleden stelde Filosofie Magazine nog vast dat er veel te weinig vrouwelijke publieksfilosofen zouden zijn. Daar is nu een inhaalslag gemaakt, aldus Rijpkema. Over het boek van Rasch zei hij: "Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme is maatschappelijk het meest urgent en getuigt ook het meest van een eigen filosofie."

Uit het juryrapport: "Rasch verkent zonder schroom een terrein waar het denken slechts tentatief de weg weet: de zich steeds uitdrukkelijker opdringende digitale werkelijkheid. In haar boek put zij uit de ongekende rijkdom van het actuele culturele leven, van de literaire en filosofische traditie. Daarbij bereikt Frictie wat een filosofisch boek behoort te doen: het zet aan tot denken, juist op een terrein dat nog niet volledig in kaart is gebracht. De digitale werkelijkheid breidt zich uit, wordt dominanter. Daar komt nu de grotendeels met modellen bestuurde coronasamenleving nog bij. Zonder filosofisch voorstellingvermogen en filosofische inkadering blijven die nieuwe terreinen versluierd – in die zin dat ze het licht van de kritische filosofische reflectie maar sporadisch binnenlaten. Het winnende boek slaat een bres in die versluiering. Het ontsluit, geeft woorden en wijst ten slotte een weg naar ethiek en vrijheid."

Recensent Tanny Dobbelaar (Trouw, De Leesclub van Alles) over waarom je dit boek zeker moet lezen:

“Rasch haalt veel overhoop, en dat doet ze in altijd frisse zinnen. Ze benut perspectieven die ze interessant vindt, en bewerkt ze of verrijkt ze, ze laat liggen wat haar niet boeit. Ze voert de lezer langs allerlei denkers en ideeën die bepaald niet mainstream zijn. Al doende laat ze zien hoe data onze wereld zijn gaan regeren. Ze lijken nauwkeurig, maar kunnen levens verwoesten door hun onnauwkeurigheid; denk aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Data beschrijven ons alsof we meetbare types zijn, voor wie vrijheid, rechtvaardigheid en zelfbeschikking niet bestaan."

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden