Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

‘Misleiden’, een expositie over fakes uit kunst en wetenschap

maandag 10 januari 2022

Museum de Lakenhal in Leiden heeft momenteel een hele bijzondere (digitale) expositie, Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap. De expo laat ons ruim twintig verschillende objecten zien uit negen Leidse collecties, die allemaal op een of andere manier een vervalsing blijken te zijn. Doordat musea op het moment gesloten zijn voor publiek is deze tentoonstelling ook online te bewonderen via het digitale platform Things That Talk. We zien onder andere een wel heel knap nagemaakt oog uit 1900 waarmee de eigenaar wilde verhullen dat hij een oog miste. Ook objecten van literaire kwaliteit worden tentoongesteld, zoals het boek An Historical and Geographical Description of Formosa geschreven door George Psalmanazar, een man die in de 18e eeuw beweerde uit Formosa (het huidige Taiwan) afkomstig te zijn en met zijn verhaal op slag beroemd werd. Psalmanazar publiceerde dit verzonnen verhaal en maakte hier een schijnbaar academische verhandeling van over Formosa. Pas na zijn dood werd duidelijk dat hij nog nooit voet buiten Europa zette. De trucjes die Psalmanazar gebruikte om zijn verhaal geloofwaardig te maken worden in de expo uitgelegd.

Ook zijn er een aantal tekeningen van de beroemde dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) te zien, die schijnbedriegers of boerenbedriegers worden genoemd. Hierbij probeert de schilder of tekenaar enkele objecten en papieren zo realistisch mogelijk weer te geven door het papier zo te tekenen dat het lijkt alsof de voorwerpen in de tekening echt op een vaak houten ondergrond zijn gelegd, klaar om opgepakt te worden. Door de artistieke keuzes van de kunstenaar komen we veel te weten over de persoonlijke collectie van Bilderdijk en over zijn leven. 

De tentoonstelling is een bijzondere samenwerking van negen Leidse instellingen: de objecten komen uit de collecties van onder andere Museum De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center, Museum Volkenkunde en Japanmuseum SieboldHuis. Ook zijn er bijdragen uit de Leidse Universiteitsbibliotheek, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en Erfgoed Leiden en Omstreken.

--

Miriam van Klinken

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden