Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Modern beleid Letterenfonds

dinsdag 11 februari 2020

Vrijdag publiceerde het Nederlands Letterenfonds zijn nieuwe beleidsplan voor 2021-2024. Dit plan wordt iedere vier jaar herzien en betreft voornamelijk de regelingen omtrent werkbeurzen en andere vormen van ondersteuning van de literatuur vanuit de overheid. Het Letterenfonds streeft samen met een aantal andere organisaties in de Leescoalitie ernaar in 2025 van iedere Nederlander een lezer te maken. Om dit doel te behalen heeft het Letterenfonds ruimte gemaakt in het budget voor de makers van vernieuwende literaire creaties zoals boeken podcasts en spoken word voorstellingen.

Het Letterenfonds wil met het nieuwe plan vooral het engagement van nieuwe lezers bevorderen. Het huidige begrip van de Nederlandse letteren vormt volgens het fonds “geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving”. Men hoopt door de verbreding van de literaire wereld met name jongeren aan te spreken, en met de daaruit volgende betrokkenheid ook de populariteit van het boek te bevorderen.

Na akkoord van de minister zullen vanaf 2021 talentvolle makers van deze alternatieve literaire creaties, net als reguliere schrijvers en vertalers, in staat zijn subsidie te krijgen bij het Letterenfonds. Om subsidie te krijgen moeten schrijvers een werk uitgegeven hebben bij een professionele uitgeverij, voor baanbrekers zoals Babs Gons zal een dergelijke prestatie te halen zijn bij de groeiende literaire festivals en organisaties. Juist deze ondernemingen met plekken waar literatuur op podia wordt gepresenteerd zijn in de laatste jaren ontwikkeld van platforms tot productiehuizen, en moeten volgens het Letterenfonds worden gezien als de motor van vernieuwing. Vandaar dat zij deze belangrijke rol van kwaliteitscontrole toevertrouwd zullen krijgen.

Het nieuwe beleidsplan van het Letterenfonds probeert mee te gaan met de tijd. Het aanwakkeren van de ontwikkeling van podcasts en spoken word stukken lijkt wellicht tegenstrijdig met het gevecht tegen de ontlezing. De vernieuwing zou je op het eerste gezicht als zwaktebod kunnen zien, maar bij nader onderzoek blijkt snel dat het Letterenfonds wel degelijk het boek, al dan niet elektronisch, voorop blijft stellen.

Hier kunt u het volledige beleidsplan lezen.

--

Door Remus Thijssen.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden