Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Mogen bekende Nederlanders kinderboeken schrijven?

woensdag 30 december 2020

Alleen die het kunnen, leert een recente discussie in de Volkskrant en op internet. En uitgevers én de media deugen niet.

Vorig week schreef de Volkskrant journalist Julien Althuisius in zijn krant een opiniestuk waarin hij zich keert tegen het schrijven van kinderboeken door BN’ers. Hij zag het programma Margriet waar in Patty Brard aan een miljoen Nederlanders vertelde dat ze op Ibiza was en haar honden met een kat zag spelen. En toen was er een kinderboek bij. Althuisius moet er niets van hebben:

“Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar als deze boeken nooit waren geschreven, was geen kind er rouwig om geweest. Inmiddels zijn er bijna meer BN’ers met een kinderboek dan zonder. En elke keer als zo’n bekende Nederlander met een kinderboek komt, springen media er weer gretig bovenop. Wat las je als kind? Wat heb je meegemaakt dat je in dit boek verwerkt hebt? Wat is de les die je wil meegeven? En elke keer zeggen de BN’ers weer dat ze het zo leuk vinden en dat ze er zo veel tijd en zo veel moeite in hebben zitten, etcetera, etcetera. En dat zal allemaal best, maar steek je liefde, tijd en moeite liever in iets anders.”

Hij noemde ook de succesvolle Jochem Myjer met zijn Gorgels en wijlen Martine Bijl.

In de ingezonden brievenrubriek reageerde enkele dagen later kinderboeken redacteur bij uitgeverij Leopold Ria Turkenburg: “Kunt u voordat u BN’ers van broodroof beticht hun boeken lezen? Neem Jochem Myjer, geliefd theatermaker die zijn eigen shows schrijft. Bekend van De Gorgels, waarvan beide boeken zijn bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Boeken die in vele gezinnen met veel plezier worden (voor)gelezen. Boeken die vertaald zijn in meerdere landen waar men nog nooit van hem heeft gehoord en van waaruit ontroerende lezersbrieven komen. Of Martine Bijl, die een van onze geestigste tv-makers was, talig, een verteller.”

Op internet ging de discussie verder. De gevierde kinderboekenschrijver Marco Kunst, maar geen BN’er, reageerde op Facebook op Turkenburg:

“Het is vast waar dat er ook wel een paar boeken van bn’ers zijn die niet zo slecht zijn, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de algemene cynisch-commerciële insteek waarmee sommige uitgevers alles uitgeven als er maar een bekende naam op gezet kan worden. Heel wat van die boekjes stellen niets voor, maar het is zoooo makkelijk om ze te verkopen... […]

Twee voorbeelden van BN’ers die hun boeken zeker niet even uit de mouw hebben geschud, maar daar serieus aan gewerkt hebben. En zo zijn er vast meer namen in Julien Althuisius’ rijtje die deze column niet verdienen. Ja, ze hebben het voordeel van hun bekendheid (ook met hard werken verdiend). Maar een boek wordt alleen geliefd als het mensen echt raakt. En dan mag een boek er zijn.”

Voor Thille Dop, kinderboekenredacteur bij Luitingh-Sijthoff heeft het fenomeen vooral te maken met de werking van de media. “Ik schreef dit al eerder en het gaat volgens mij om iets anders. En dat zijn de kwaliteit en de media. En Jochem Myjer is een voorbeeld van een BN’er die kan schrijven. Iedereen mag natuurlijk schrijven wat hij/zij wil, maar uitgevers denken dat ze een commercieel succes binnenhalen in plaats van naar de kwaliteit te kijken en het is vooral de media die aandacht geeft aan deze BN’ers en dat is zo jammer omdat er verder zo weinig aandacht in de media is voor goede, vrolijke, spannende, humoristische maar goed geschreven kinder- en jeugdboeken. Wanneer besteedt een goed tv-programma hier nu eens aandacht aan? Iedereen is erbij gebaat als kinderen (weer) goed kunnen lezen en daar plezier aan beleven.”

Met deze laatste aanbeveling kunnen we het alleen maar eens zijn. Gelukkig worden kinderboeken in diverse media nog steeds kinderboeken besproken, al neemt het wel af. Met name Trouw heeft een goede kinderboekenrubriek. Ook op De Leesclub van Alles / Bazarow verschijnen elke week ca. zes recensies van kinderboeken. Daar gaat gelukkig alleen om kwaliteit, niet of de auteur BN-er is of niet. En dat geldt ook bij het toekennen van prijzen natuurlijk. We kunnen concluderen: alleen BN-ers die kunnen schrijven mogen dat ook doen. Maar wie vertelt het al die anderen?

--

Door: Roeland Dobbelaer

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden