Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nederlandse Marjolein Kars wint Amerikaanse Frederick Douglass Prize voor studies naar slavernijverleden

maandag 29 november 2021

De Amerikaanse Frederick Douglass Prize is gewonnen door de Nederlandse hoogleraar  Marjoleine Kars voor haar boek Blood on the river, in het Nederlands uitgegeven als Bloed in de rivier door Atlas Contact. Dit maakte de jury bekend op 23 november. Kars deelt de prijs met de Amerikaanse Vincent Brown voor zijn boek Tacky’s Revolt: The Story of an Atlantic Slave War. Marjoleine Kars is hoorleraar aan de Universiteit van Maryland.

Bloed in de rivier vertelt over de slavenopstand op de Nederlandse kolonie Berbice in de jaren 1763-64. Met behulp van getuigenissen, vele daarvan voorheen onderbelicht, schetst Kars een beeld van de motieven en aspiraties van de opstandelingen. Volgens James Basker, de president van het Gilder Lehrman Instituut, voegt Bloed in de rivier “an impressive body of new historical knowledge” toe, waardoor het boek als “a lifetime achievement” op zichzelf staat.

Volgens de DLVA-recensent Michiel van Kempen is het baanbrekende karakter van Bloed in de rivier enigszins overdreven. In zijn recensie schrijft hij dat de slavenopstand van Berbice juist een van de meest bekende opstanden is, en niet geheel onbekend zoals Kars meent dat het geval is. Hij concludeert echter wel dat het “een belangrijke studie die gelezen moet worden” is, aangezien het boek wel voorheen ongeziene informatie over de opstand bespreekt.

De Frederick Douglass Prize is een jaarlijkse prijs voor Engelstalige academische boeken met als thema slavernij, verzet en abolitie. De uitreiking van de prijs gebeurt in samenwerking tussen het Gilder Lehrman Instituut voor Amerikaanse geschiedenis en het Gilder Lehrman Centrum voor onderzoek naar slavernij. De prijs is opgericht met als doel om academisch werk over het slavernijverleden te stimuleren.

De prijs wordt overhandigd aan beide winnaars op 17 februari 2022.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden