Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nieuwe lockdown: boekhandels moeten sluiten. Reacties vanuit de boekenwereld

dinsdag 15 december 2020

Gisteravond kondigde premier Rutte nieuwe strenge maatregelen aan voor de bestrijding van het coronavirus. Sinds black friday liep het aantal corona besmettingen sterk op, waardoor Nederland voor een periode van vijf weken in een strenge lockdown gaat. De betekenis hiervan is dat tot en met 19 januari alle niet-essentiële winkels dichtgaan. Hieronder vallen ook de boekhandels. Geen leuk nieuws om te horen, zo’n lockdown vlak voor de kerstperiode.

Het nieuws dat boekhandels moeten sluiten veroorzaakt dan ook veel reacties op social media. Gisteren stonden er voor meerdere boekhandels rijen van mensen die nog snel hun kerstinkopen wilden doen, schrijft een aantal twitteraars. Boekhandelaren worden met deze maatregelen hard geraakt. De kerstperiode is doorgaans de tijd waarin de meeste omzet gedraaid wordt, soms wel 20%, meldt Boekblad.

Veel boekhandelaren wijzen op twitter en facebook naar ons buurland België en naar Berlijn, waar ze boekhandels en bibliotheken wel als essentieel zien. Ook zijn er vragen of afhaal loketten wel mogen openen. Deze zijn echter vooralsnog niet toegestaan, aldus Boekblad. Er is tevens veel verbazing over het feit dat in boekhandels die een post of pakketpunt hebben wel open mogen blijven voor die diensten. Eric Henri van The Read Shop aan Boekblad: 'Ze mogen niet, als ze in de lange rij met post versturende en pakketjes ophalende mensen op hun beurt wachten, even een boek afrekenen. Die moeten ze online bestellen.... en de volgende dag als pakketje bij mij afhalen. Ik ga dus vijf weken mijn klanten in mijn boekwinkel hun boeken zien kopen bij Bol en Amazon.' Of de regering de maatregelen gaat aanpassen is nog maar de vraag. Desondanks kan je je lokale boekhandel nog blijven steunen.

Veel boekhandels besluiten hun verkoop nu 100% online verder te zetten. Boeken die ze dichtbij verkopen kunnen ze veelal nog dezelfde dag langsbrengen, soms per fiets. Door deze initiatieven kun je jouw lokale boekhandel blijven steunen, en hoef je niet meteen naar de giganten voor je leesvoer of kerstcadeau’s. Wanneer je dit doet draag je niet alleen bij aan het vergroten van de overlevingskans van deze winkels na de crisis, maar je hebt je boeken vaak ook nog sneller in huis. Bol.com heeft er namelijk voor gekozen de boekenverkoop tijdens de feestdagen afremmen, aldus Tzum. ZIj gaven eerder al aan voorrang te geven aan bestsellers, en veranderen dat nu in een voorrang voor corona- en feestdagen bestellingen. Hierdoor wordt het kopen van boeken via Bol.com onaantrekkelijker, wat de individuele boekhandels hopelijk zal helpen de lockdown door te komen.

Natuurlijk kan je je boeken ook altijd bij Bazarow bestellen, waarmee je schrijvers en vertalers ook extra steunt.

--

Door Isolde KorsService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden