Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nieuwe roman Michel Houellebecq gelanceerd als album van een rockster

vrijdag 31 december 2021

 

De bekende Franse schrijver Michel Houellebecq komt 7 januari met een nieuwe roman met de titel Anéantir, letterlijk te vertalen als Vernietigen. Dat is drie jaar na zijn laatste roman Serotonine. Het nieuwe boek verschijnt bij uitgeverij Flamarion en is 736 pagina’s dik. Deze week meldde Le Monde dat er illegale kopieën op internet te downloaden waren. Waarover het boek gaat was lange tijd onbekend. Flammarion stelde geen samenvatting beschikbaar en journalisten die een recensie-exemplaar ontvingen moesten een geheimhoudingsverklaring invullen. Ze mochten tot 30 december niets over het boek schrijven. In de Franse media verschijnen sinds gisteren de eerste berichten over de inhoud van het boek.

Anéantir is een toekomstroman en speelt zich af tussen 2026 en 2027, tijdens een campagne voor de presidentsverkiezingen. Le Monde meldt dat het boek een “politieke thriller is die overgaat in metafysische meditatie. Pagina na pagina worden we meegesleurd in de droomachtige avonturen van de hoofdpersoon, Paul Raison, 47, een hoge ambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken en Financiën," adviseur van een van de presidentskandidaten. De Franse minister van industrie die een exemplaar te lezen kreeg verklapte al eerder dat het boek over de Franse economie en industrie zou gaan. Maar toch lijkt Anéantir vooral een roman over menselijke relaties te zijn, hoe kan het ook anders bij Houellebecq.

Raison heeft een moeizame relatie met zijn vrouw Prudence en met zijn vader. Als de laatste een hersenbloeding krijgt, zoekt Raison opnieuw contact.

Le Soir schrijft dat Houellebecq “nog even minachtend is over de menselijke soort als altijd, nog even terneergeslagen door ons onophoudelijke vermogen om te doen alsof we in het leven en in een soort toekomst geloven, nog even overtuigd als altijd dat onze beschaving in een steil verval verkeert en dat Europa niet meer is dan een verre provincie van de Verenigde Staten.”

Libération zoomt in op de vormgeving van het boek. De eerste editie verschijnt in een oplage van 300.000, in harde kaft en is helemaal wit. Volgens de krant heeft Houellebecq zich laten inspireren door The White album van The Beatles. De vrouwelijke hoofdpersoon heet Prudence, naar het nummer van John Lennon op het bekende album.

Uitgever en schrijver hebben veel werk gestopt in de lancering van het boek, dat is wel duidelijk. Het lijkt wel de lancering van een nieuw album van een rockster, merkt Libération op.

Op de Nederlandse vertaling moeten we nog even wachten, die staat bij uitgeverij De Arbeiderspers gepland voor eind 2022.

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden