Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nobelprijs voor de literatuur naar Amerikaanse dichteres Louise Glück

donderdag 8 oktober 2020

De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur van 2020 is bekend. Dit jaar gaat de prijs naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück. De Zweedse Academie prijst haar voor haar “onmiskenbare poëtische stem waarmee ze met eenvoudige schoonheid het individuele bestaan universeel maakt.” Glück is met haar winst de zestiende vrouw die de prijs wint in de geschiedenis van de prijs, tevens is zij de eerste Amerikaanse prijswinnaar in 27 jaar. Glück won in 1993 een Pulitzerprijs voor haar poëziecollectie The Wild Iris. Haar gedichten zijn in het Nederlands nooit in een bundel verschenen, maar een deel ervan is in 2004 door Erik Menkveld vertaald voor Tijdschrift RasterDe keuze voor Glück is enigszins verrassend. In 2008 stelde de secretaris van de prijs Horace Engdahl namelijk nog dat “Amerikaanse auteurs te gevoelig zijn voor trends in hun eigen massacultuur.”

De Nobelprijs voor de literatuur, voor het eerst uitgereikt in 1901, is een van de meest prestigieuze literaire prijzen. De prijs gaat naar de auteur die het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven, aldus de bedenker van de prijs, Alfred Nobel. De winnende auteur ontvangt de prijs voor zijn of haar gehele oeuvre. Hiernaast hoort bij de prijs een geldbedrag van 10 miljoen zweedse kronen. Dat is ongeveer 960.000 euro. 

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Oostenrijkse schrijver Peter Handke. De afgelopen jaren was er regelmatig controverse rond de prijs. In 2017 werd Jean-Claude Arnault, de partner van Katarina Frostenson, een van de vrouwelijke leden van de Academie veroordeelt voor verkrachting. Ook bleek dat Arnault en Frostenson informatie had gelekt over de winnaar aan vrienden. Hierdoor wisten zij op wie ze moesten inzetten bij de bookmakers. Door het schandaal werd de prijs in 2018 niet uitgereikt. Vorig jaar ontstond er opnieuw ophef nadat de jury de witte man Peter Handke tot winnaar uitriep, nadat zij hadden aangekondigd “over de hele wereld” naar winnaars te zoeken. De keuze voor Handke was tevens controversieel vanwege zijn ontkenning van Servische gruweldaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. 

De prijswinnaar werd bekend gemaakt in een livestream vanuit Zweden. In december zal de officiële uitreiking plaatsvinden.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen