Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Nominaties Filter Vertaalprijs 2021

dinsdag 16 maart 2021

Gisteren maakte online tijdschrift Filter de nominaties van de vijftiende Filter vertaalprijs bekend. Vijf vertalers en hun vertalingen komen dit jaar in aanmerking voor de prijs. 

De jury licht toe in Filter: "Het ene boek is de vertaling van een boek dat niet bestaat en als het ware door de vertaler werd uitgevonden. In het andere wordt in hortende dichtregels een afstompend verhaal verteld over lopendebandwerk in een fabriek. Weer een andere vertaling geeft stem aan een indiaanse jonge vrouw die in wilde galop over de romanprairie raast en wonderlijk Engels spreekt, niet haar moedertaal. Bij twee andere boeken gaat het om hervertalingen en om werk van de grootmeesters Shakespeare en Toergenjev – dat ook zij een hedendaagse toon en een nieuwe stem aangemeten hebben gekregen is wat je mag noemen het wonder van de vertaling."

De vijf genomineerde vertalers en hun vertalingen zijn:

Dit jaar bedraagt het prijzengeld 6000 euro,ter beschikking gesteld door Stichting Filter en de meest vooraanstaande uitgevers van vertaalde fictie en non-fictie : Atlas Contact, Lebowski, Wereldbibliotheek, AFdH, Koppernik, Meridiaan Uitgevers, Singel Uitgeverijen en Van Oorschot. De Filter Vertaalprijs wordt voor de vijftiende keer uitgereikt en is een beloning voor de creativiteit aan de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen.

De jury voor dit jaar bestaat uit Jacqueline Hulst (voorzitter, vertaler Spaans), Hans Kloos (auteur en vertaler Engels en Zweeds, genomineerde voor de FVP 2020), Emilia Menkveld (vertaler Italiaans, namens de redactie van Filter), Jaap Scholten (auteur) en Ivo Smits (hoogleraar en vertaler Japans, namens de Stichting Filter). De jury van de Filter Vertaalprijs maakt de winnaar online bekend op vrijdag 23 april om 20.00 uur via Webfilter, YouTube en Facebook.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden