Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Oek de Jong winnaar Boekenbon Literatuurprijs 2020

donderdag 12 november 2020

Oek de Jong is met zijn boek Zwarte schuur de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2020. Hij ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De Boekenbon Literatuurprijs is een prijs voor Nederlandstalige literatuur, uitgereikt door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De prijs draagt de naam van de sponsor van dat jaar. Voorheen waren dat ECI en AKO, dit jaar is dat Boekenbon.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat uit Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen, Jeroen Vullings en Jeroen Kans.

De jury prijst Zwarte Schuur als een “Toonbeeld van de rijkdom en de reikwijdte van de literaire roman.”

“Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst,” aldus de jury.

DLVA recensent Marnix Verplancke over Zwarte schuur: "De Jong is de man van de haarscherpe observatie, die zijn verhaal opluistert met precies de juiste details en steeds met strakke hand de regie voert. Zwarte schuur is enerzijds een zintuiglijk boek, waarbij erotiek en seks – of net het gebrek eraan – belangrijke drijfveren blijken voor de personages. Anderzijds houdt de Jong die personages ook heel strak in de hand. Dat dit nergens geforceerd of nep aanvoelt en je als lezer helemaal meegaat in hun vrijheid in de bepaaldheid, is een teken van meesterschap. “Mag ik op je hand plassen?” vraagt iemand in een cruciale scène. Als je dit hier ziet staan lijkt het misschien raar, maar de Jong heeft je dan al zo ver binnengeleid in zijn Zwarte schuur, dat je samen met Maris “Ja, doe maar,” zou willen antwoorden."

Andere genomineerden zijn:

Marcel Möring - Amen (De Bezige Bij)

Koen Sels - Gloria (het balanseer)

Stephan Enter - Pastorale (Van Oorschot)

Charlotte Van den Broeck - Waagstukken (Arbeiderspers)

Naar aanleiding van de publicatie van de shortlist ontstond in september ophef over het gebrek aan inclusiviteit van de Boekenbon Literatuurprijs. Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden Yra van Dijk uitte in een facebook bericht kritiek op de sterk overwegend mannelijke shortlist en jury. Volgens van Dijk zou de Boekenbon Literatuurprijs niet bewust omgaan met wetenschappelijk onderzoek waaruit bleek dat werken van mannelijke auteurs sneller als literatuur bestempeld worden.

--

Door Isolde Kors

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden