Op zoek naar het recept voor een bestseller

Sinds 2016 doet het Huygens Instituut in Amsterdam onderzoek naar de eigenschappen van bestsellers, het NRC heeft publiceerde donderdag een artikel met de eerste bevindingen. Met behulp van algoritmes zijn onderzoekers op zoek naar woorden met bestsellerpotentie. Boeken worden geanalyseerd op woordniveau, aan de volgorde waarin ze staan is nog niet begonnen.

Uit het onderzoek blijkt dat boeken met geweld en masculiniteit het gemiddeld beter doen. Een kanttekening daarbij is dat, door het grote succes van Lucinda Riley met haar serie De zeven zussen, hetzelfde onderzoek nu hele andere resultaten zou kunnen opleveren. Kenmerken van populaire fictie zoals leesbaarheid en een opbeurend plot blijken geen zeker recept voor succes, ook zwaardere literatuur heeft wel eens bestsellerpotentie. Oudere klassiekers zoals Ulysses en Max Havelaar zijn wel uit de smaak gevallen volgens het algoritme. Massale verandering van de smaak van lezers kan op de voet worden gevolgd. Zo heeft de erotische reeks Fifty Shades of Grey, die in 2016 nog kansloos leek, inmiddels flinke sprongen gemaakt.  

Het onderzoek is interessant voor uitgevers, maar niemand wil het beoordelen van manuscripten overlaten aan computers. Sander Knol van Xander uitgevers ziet wel een ondersteunende rol voor de algoritmes. “Wie weet helpt het om pareltjes van de afvalbak te redden” zegt hij. Ook de onderzoekers zelf zouden het jammer vinden als uitgevers op basis van hun software zouden gaan selecteren. Joris van Zundert, hoogleraar Computationele Literatuurwetenschap, zegt: “Dan schrijven alle auteurs over een paar jaar verhalen die lijken op Karen Slaughter”. 

Lees hier het volledige bericht uit het NRC.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden