Openbare Bibliotheek bezorgt boeken bij ouderen 

De meeste bibliotheken zijn dicht vanwege het coronavirus. Toch doen veel bibliotheken er alles aan om de boeken bij de lezer te krijgen. De Openbare Bibliotheek Amsterdam bezorgt sinds twee weken boeken bij leden boven de 67 jaar. 

Een aantal bibliotheken in Nederland opende tijdens de coronacrisis een afhaalpunt, waar leden hun boeken kunnen ophalen. Ook de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) opent eind deze week een boekenafhaalpunt, maar ouderen zijn vaak niet in staat om het huis uit te gaan, omdat zij deel uitmaken van de groep die kwetsbaar is voor het coronavirus. Daarom belt de OBA nu al twee weken alle leden boven de 67 jaar met het aanbod vijf boeken thuis te bezorgen. De OBA richt zich eerst op ouderen omdat zij zich eenzaam kunnen voelen door beperkt contact met de buitenwereld. 

Ongeveer één op de vier ouderen gaat op het aanbod in, meldt de OBA aan het Parool. In dat geval stellen OBA-medewerkers een pakket van vijf boeken samen, dat van te voren wordt ontsmet en verpakt voor vervoer. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam en OBA-medewerkers brengen de pakketten op de fiets naar de leden. Geleende boeken die terugkomen, worden eerst drie dagen op stapels ‘in quarantaine’ geplaatst voordat ze terug de kast in gaan, zodat er geen risico is op besmetting. 

Naast de Openbare Bibliotheek Amsterdam houdt ook de bibliotheek van Hoorn telefonisch contact met hun oudere lezers, meldt het Noordhollands Dagblad. Een telefoonteam belt bijna duizend 70-plussers om te vragen of de bibliotheek iets voor hen kan betekenen. Medewerker Milet Verberne vertelt in het Noordhollands Dagblad dat de gesprekken worden gewaardeerd. Ouderen krijgen aan het eind van het telefoongesprek de vraag of ze naar een voorgedragen gedicht willen luisteren. Als ze dat willen, leest de medewerker een gedicht voor van bijvoorbeeld Jan Terlouw, Lévi Weemoedt of Edward van de Vendel.

In veel gemeenten maken bibliotheken het voor hun leden mogelijk om boeken te blijven lenen. Onder meer in Tilburg, Maastricht, Drachten en Nijkerk openden de bibliotheken een afhaalbieb. In sommige steden kunnen leden hun boeken ook laten bezorgen, wanneer ze niet in staat zijn om die zelf op te halen. Zo maken steeds meer bibliotheken het voor iedereen mogelijk om zich tijdens de crisis even te kunnen verliezen in een boek. 

--

Door Jorien Tromp
Bron: Het Parool, Noordhollands Dagblad

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden