Ophef Boekenweekessay

Het lijkt Özcan Akyol gelukt te zijn wat roering te weeg te brengen in het boekenvak. Maandag kreeg hij te horen dat de Boekverkopersbond juridisch advies heeft ingewonnen, en wellicht probeert het Boekenweekessay van de schappen te halen. In de eerste paragrafen van het essay zet Özcan een Veenendaalse boekhandelaar in een kwaad daglicht. Akyol zag zijn ontmoeting met de man, waarbij een zekere minachting voor de Lucinda Riley lezende klanten werd besproken, als een veelzeggende anekdote voor de inleiding van zijn betoog. 

Inmiddels is Özcan aan tafel geweest bij De Wereld Draait Door om te praten over zijn essay. Hier werd snel duidelijk dat het voorval hem enkel in de hand speelt. De boekhandelaar is in de val gelopen. Je zou bijna vermoeden dat er hier een doorgestoken kaart in het spel is. De Boekverkopersbond ontkent gevraagd te hebben het essay te verbieden of censureren. “Wij boekverkopers leven van het vrije woord” zegt directeur Anne Schroën. Had de Veenendaalse winkelier dit niet ook kunnen bedenken?

Het mag wel gezegd worden dat de uithaal naar de boekhandelaar een behoorlijk venijnig randje had, en in hoeverre de schets van zijn persoon op waarheid berust is onbekend. Hij beweert zichzelf totaal niet te herkennen, al zou het een zeldzaam mens zijn die een dergelijke beschrijving zou accepteren. Al met al is Özcan wederom overal te zien door toedoen van een persoonlijke aanval. Goedkoop of briljant, wie zal het zeggen. 

Vrijdag verschijnt er een bespreking van het Boekenweekessay op Bazarow.com en in Bazarow Magazine.

Update: Lees hier een column van Akyol zelf over deze ophef omtrent zijn essay. Update 2: Lees hier een berichtje van de boekhandelaar.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden