Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Opnieuw prijs voor 'Wij zijn licht' van Gerda Blees

donderdag 20 mei 2021

Weer een prijs voor Gerda Blees en haar debuutroman Wij zijn licht, over de leden van een woongroep die ophouden met eten. Deze week ontving Blees de Literatuurprijs van de Europese Unie van dit jaar. Eerder dit jaar werd Wij zijn licht al bekroond met de Boekhandelsprijs van de Nederlandse boekverkopers. Blees stond met haar boek ook op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Die werd vorige week gewonnen door Jeroen Brouwers met zijn roman Cliënt E. Busken.

De Europese Commissie beloont iedere drie jaar uit de 41 deelnemende landen een opkomend literair talent. Dat gebeurt bij toerbeurt: elk jaar wordt in ongeveer eenderde van de landen een winnaar verkozen. De winnaars ontvangen een bedrag van vijfduizend euro en krijgen hulp om hun boek te laten vertalen in andere Europese talen. De andere genomineerden dit jaar vanuit Nederland waren: Jente Posthuma met Waar ik liever niet aan denk en Raoul de Jong met Jaguarman.

De Literatuurprijs van de Europese Unie wordt sinds 2009 uitgereikt. Eerdere Nederlandse winnaars zijn:
* Rodaan Al Galidi met De autist en de postduif, 2011
* Marente de Moor met De Nederlandse maagd, 2014
* Jamal Ouariachi met Een Honger, 2017.

De Leesclub van Alles-recensent Anke Cupers over Blees’ roman: “In Wij zijn licht van Gerda Blees sterft een vrouwelijk lid van een spirituele woongroep aan ondervoeding. Het verhaal begint terwijl deze Elisabeth op een luchtbed in de woonkamer sterft. De drie overige leden van de woongroep zitten om haar heen, en doen in feite niets anders dan wachten tot ze dood is. Blees heeft zich voor haar debuutroman laten inspireren door de werkelijkheid. Een krantenbericht over een spirituele woongroep waarvan een van de leden stierf aan ondervoeding, omdat de groep meende van licht en liefde te kunnen leven. Elisabeth, bij leven een uiterst zwijgzaam karakter, houdt er in deze roman een hart aan over dat net zo veel weegt als een hondenhart.

De roman is geen gefictionaliseerd verslag van een hongerdood. Het is een literaire bevraging van de werkelijkheid, en van groepen die zich overal en steeds opnieuw vormen. Die zich vormen uit een paar feiten, uit een dementie, uit het licht dat ons niets laat vergeten. De roman evolueert van het wij dat een nacht is, naar het wij dat het licht uit de titel is. De hongerkunstenaar van Kafka stierf door een gebrek aan aandacht, zijn kooi stond op het einde van het verhaal in een donker hoekje van het circus. De in tweestrijd verkerende Muriël, zal ze ontsnappen of blijven, staat in het strelende licht, en daarmee in de hoop gezien te worden. En waar Kafka’s hongerkunstenaar als oud stro bij elkaar wordt geveegd, wordt Elisabeth na haar dood zeer liefdevol ontleed. Door de patholoog, en door de schrijver. Het zijn de originele invalshoeken, het talent om het absurde in alledaagse dingen te signaleren en de nauwgezette taal van Blees die deze roman tot een zeer aan te bevelen roman maken.”

--

Roeland Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden