Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Opstootje in filosofisch Nederland

woensdag 9 september 2020

Datum: 9-9-2020

Nederlandse hoogleraar filosofie Ingrid Robeyns wil het nieuwe boek van een beroemd collega filosoof niet lezen. 

Het betreft de Amerikaanse filosoof Michael Sandel, ook wel ‘The Moral Rockstar’ genoemd. Sandel is beroemd om zijn werken over politieke filosofie en ethiek. Zijn bekendste boek is Rechtvaardigheid: Wat is de juiste keuze? Morgen verschijnt zijn nieuwste boek The Tyranny of Merit: What’s Become of the Common Good? In deze studie gaat hij in op polarisering in de politiek van de Verenigde Staten.

Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Universiteit Utrecht, liet vandaag via Twitter weten dat zij dit boek niet wil lezen. Robeyns stelt dat Sandel in zijn nieuwe boek schrijft over het concept ‘moral corruption’ (morele corruptie), en hierbij het werk van twee belangrijke, vrouwelijke filosofen die hier eerder over geschreven hebben buiten beschouwing laat.

De Utrechtse hoogleraar stelt dat zij geen behoefte heeft aan het lezen van boeken die het werk van vrouwelijke filosofen negeren. Ook benoemt zij dat de argumenten van deze vrouwelijke filosofen, Debra Saltz en Elizabeth Anderson genaamd, veel beter zijn dan dat van Sandel. Ten slotte laat Robeyns weten dat Sandel na de uitgave van een eerder boek een ‘workshop’ in Nederland gaf met zulke hoge toegangsprijzen, dat alleen rijke zakenlui eraan mee konden doen. Hierbij gaf hij aan geen mogelijkheid te hebben om een college te geven aan Nederlandse academici omdat zijn ‘sponsors’ dit niet toelieten. Oftewel, stelt Robeyns, hij heeft van zichzelf koopwaar gemaakt, terwijl hij in zijn werk juist pleit tegen te veel vercommercialisering.

In een latere tweet licht Robeyns toe dat er een kans is dat zij het boek alsnog zal lezen, ondanks dat zij dit eigenlijk niet wil. Ze zegt dat het namelijk haar professionele plicht is dit te doen. ‘Maar’, benadrukt zij, ‘het is ook mijn professionele plicht om er op te wijzen wanneer mijn internationale collega’s dit soort dingen doen.’

Ingrid Robeyns is deel van de actiegroep WO in actie, die pleit voor hervormingen in de universiteit. Hiervoor heeft zij recentelijk het pamflet 40 stellingen over de wetenschap gepubliceerd, samen met Remco Breuker en Rens Bod.                                                                                                      

--

Door Isolde KorsService & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen