Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

PC Hooft-prijs 2021 aan Alfred Schaffer uitgereikt

vrijdag 10 september 2021

Dichter Alfred Schaffer ontving gisteravond de P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie. Bestuursvoorzitter van het Literatuurmuseum Maaike Meijer overhandigde de prijs aan Schaffer tijdens een online uitzending die werd gepresenteerd door dichter en performer Babs Gons.

Schaffer vertelde dat hij toen hij gebeld werd door de organisatie achter de prijs dacht dat hij gevraagd werd  om deel te nemen aan de jury. “Ik ben nog steeds totaal verrast. Als ik er echt over nadenk, dan vind ik het nog steeds iets ongelooflijks."

De P.C. Hooft-prijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan Nederlandse schrijvers voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Eerdere winnaars waren 2016 – Astrid Roemer (2016)  Bas Heijne (2017, Nachoem Wijnberg (2018), Marga Minco (2019), Maxim Februari (2020)

Schaffer (47) won eerder ook de Herman de Coninckprijs. De dichter woont en werkt in Zuid-Afrika.

De Leesclub van Alles recensent Chris Reinewald over zijn laatste gedichtenbundel Wie was ik: “In zijn laatste bundel laat Alfred Schaffer zijn overleden moeder praten. Conventionele dichtvormen gebruikt hij niet. Dat maakt het lezen gelaagder, lastig maar ook spannend en grappig. Ieder brokje taal of toegepaste vorm daarvan zet hij in. Ook het cliché en de flauwe woordspeling. 'Een open deur, daarom tocht het hier zo.'" 

Afgelopen maand verscheen het verzamelde werk van Alfred Schaffer, onder de titel Zo heb ik u lief.

In zijn dankrede noemde Schaffer zijn oeuvre "in essentie zoekend, weinig zekerheden biedend". Zoeken betekent ook "de blik vooruit", zei Schaffer. Hij besloot met een passage uit zijn gedicht Het naleven:

"Waar moest ik naartoe, ik keek omhoog
proefde de fijne regen op mijn tong.
Het was nog een behoorlijk eind lopen
voor ik iets herkenbaars zou bereiken -
ik keek op mijn horloge en zette flink de pas erin.
Ik weet niet meer waar ik vandaan kwam."

Kijk hier de uitreiking terug.

--

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden