Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Penguin Random House koopt Simon & Schuster

dinsdag 1 december 2020

Het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann, waar ook Penguin Random House onder valt, neemt Simon & Schuster over voor 2 miljoen dollar. Penguin Random House is op dit moment de nummer 1 Amerikaanse uitgever, Simon & Schuster is nummer 3. Samen hebben zij een jaarlijkse omzet die goed is voor 3 miljard dollar, wat hen tot de eerste ‘megapublisher’ maakt, aldus The New York Times. Ook nummer 2 HarperCollins met een omzet van 1.1 miljoen was in de race om overgenomen te worden door Penguin Random House.

Bertelsmann directeur Markus Dohle: “Simon & Schuster sluit volledig aan bij de creatieve en ondernemende cultuur die we koesteren door redactionele autonomie te bieden aan onze uitgevers en door hun zoektocht naar nieuwe verhalen, ideeën en stemmen te financieren en zo het bereik voor onze auteurs te maximaliseren. We erkennen – zoals ons succes heeft aangetoond – dat samenwerking ons allemaal sterker maakt. Door Simon & Schuster aan ons wereldwijde platform toe te voegen, kunnen we hun auteurs en boeken met nog meer lezers in contact brengen.”

Volgens The New York Times draagt de deal bij aan een ‘winner takes all’ mentaliteit in de uitgeverswereld. Hierbij strijden de grootste uitgeverijen voor het uitgeven van de bekendste auteurs om zo gegarandeerde ‘bestsellers’ binnen te harken. Deze ontwikkeling zien we de afgelopen jaren ook in Nederland terug. Gelukkig zijn er ook nog steeds mensen die een eigen uitgeverij beginnen. In het volgende Bazarow Magazine van 19 december spreken we een aantal mensen die een uitgeverij zijn begonnen en vragen we naar hun beweegredenen en wat zij van de uitgeverswereld op dit moment vinden.

--

Door Isolde Kors

Lees ook het artikel van The New York Times

Lees ook het artikel van Boekblad

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden