Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Poëzieweek 2021 en vooruitblik naar 2022

maandag 15 februari 2021

De 9e Poëzieweek zit erop en dat doet ons al verlangen naar de volgende editie. In 2022, een lustrumeditie, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is 'natuur' en heeft als motto deze woorden van Nasr: 'bloesemingen en overvloed'. De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt tot en met woensdag 2 februari.

Poëzieweek 2021: een kort overzicht
We blikken ook graag nog even terug op de hoogtepunten van Poëzieweek 2021. Een bijzondere editie tijdens een corona-jaar. 

Het Poëziegeschenk 2021
Het poëziegeschenk werd in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het geschenk werd vormgegeven door Jelle Jespers. Het thema van deze poëzieweek was ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 was SAMEN AL T'HOPE.

Poëzie in de boekhandels
Dit jaar zag de Poëzieweek voor boekhandels er anders uit dan anders. In Nederland waren de boekhandels gesloten, en werd er overgeschakeld op online bestellingen.Toch wisten de klanten ook in deze bijzondere Poëzieweek hun favoriete boekhandel te vinden!

Verkoopcijfers poëzie Vlaanderen
In 2020 is er in Vlaanderen 10% meer poëziebundels verkocht dan in 2019. Die stijgende lijn zette zich voort tijdens de Poëzieweek. De bundelverkoop steeg in Vlaanderen met 123,5 % ten opzichte van een gewone week in oktober 2020. Opvallend is dat de verkoop van kinderpoëzie voor 6 tot 9-jarigen maar liefst vervijfvoudigd is in de Poëzieweek.

De beste verkochte dichtbundel in Vlaanderen tijdens de Poëzieweek 2021 is Best of Delphine Lecompte van Delphine Lecompte (Uitgeverij De Bezige Bij). De tweede plaats is voor de immer populaire Canadese Rupi Kaur met haar nieuwste bundel Home body. Lieke Marsman, die vlak voor de Poëzieweek werd benoemd tot nieuwe Dichter des Vaderlands in Nederland, staat op de derde plaats met haar nieuwste bundel In mijn mand (Uitgeverij Pluim). 
Over de verkoop in Nederland zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Auteurslezingen in tijden van corona
Tijdens een normale Poëzieweek krijgen Literatuur Vlaanderen en de Schrijverscentrale aanvragen om een dichter op bezoek te laten komen op school, in de bibliotheek of de boekhandel. Door de corona-maatregelen waren fysieke lezingen dit jaar zo goed als uitgesloten, dus beide organisaties spanden zich in om lezingen digitaal te laten doorgaan. 
Hoewel er minder aanvragen waren dan in een normale Poëzieweek, zowel in Nederland als in Vlaanderen, bleek het enthousiasme nog steeds groot: tal van bibliotheken en scholen vragen om later op het jaar de Poëzieweeklezing in te halen, wanneer het weer kan.

Massale aanvraag lestips
De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Iedereen Leest en Stichting Lezen maakten twee lesmappen: een voor het primair onderwijs en een voor het secundair onderwijs, met tal van tips en gerichte opdrachten. In totaal vroegen meer dan 6000 leerkrachten in Nederland en Vlaanderen de lestips aan.

Poëzieweek in de bibliotheek
Maar liefst 200 bibliotheken in Nederland en Vlaanderen bestelden campagnemateriaal om de Poëzieweek in hun bibliotheek in de kijker te zetten. Daarnaast organiseerden ze online events en veilige activiteiten zoals poëziewandelingen.

Longlist De Grote Poëzieprijs
Aan het einde van de Poëzieweek maakte Prijs de Poëzie ook de longlist van De Grote Poëzieprijs bekend. 16 bundels werden geselecteerd. Twee daaruit werden uitgegeven door PoëzieCentrum: het debuut van Mattijs Deraedt, De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan en Annemarie Estors De bruidsvlucht

Peter Verhelst wint Awater Poëzieprijs 2020
De dichtbundel Zon van dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst won de Awater Poëzieprijs 2020. 29 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

Speciaal dubbelnummer Poëziekrant/ Awater
Speciaal voor Poëzieweek bundelden Poëziekrant en het Nederlandse poëzietijdschrift Awater de krachten! In deze gratis dubbele uitgave sprak Poëziekrant met geschenk-auteur Rodaan Al Galidi en ging Awater in gesprek met de andere geschenk-auteur, Maud Vanhauwaert.

Beeldspraak-podcast What you will hear is true
Samen een bundel schrijven, hoe doe je dat eigenlijk wanneer je elkaar niet ontmoeten kunt? Poëziecentrum en Poetry International zochten de auteurs van het Poëziegeschenk op met precies die vraag. Ze vertellen erover en lezen alvast enkele gedichten in de podcast die je hier kunt beluisteren. De podcast verschijnt als eerste aflevering van Poetry Internationals What you will hear is true en vormt bij ons de vijfde aflevering van Beeldspraak.
 

Metro in een poëtisch jasje
Dichters Astrid Haerens, Jens Meijen, Gaea Schoeters, Esohe Weyden, Mark van Tongele en Reine De Pelseneer nemen de redactie van de krant Metro België over. Al dat poëtisch geweld kleurde mede het nieuws van de dag en het resultaat van hun werk verscheen in de Metro van 26 januari!
 
#DichterBijMij
Net zoals afgelopen jaren wilden wij de gedichten ook buiten het Poëziegeschenk tot leven laten komen, en wie kan dat beter dan onze jongste generatie? Onder de #DichterBijMij werden leerlingen en studenten uit Nederland en Vlaanderen opgeroepen om aan de slag te gaan met een gedicht van Rodaan Al Galidi of Maud Vanhauwaert. De resultaten vind je terug op sociale media met #dichterbijmij. De twee winnende inzendingen worden binnenkort bekendgemaakt in de nieuwsbrief van het Poëziecentrum. De leerlingen winnen dan een boekenpakket van beide dichters.

Dit waren beknopt alle activiteiten en gebeurtenissen die tijdens deze poëzieweek 2021 plaats hebben gevonden. We kijken uit naar de volgende editie, hopelijk zonder corona! 

--

Sabine Bunschoten

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden