Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Programma DLVAlive mei en juni

woensdag 19 mei 2021

Voor de komende maanden hebben we weer een mooi en gevarieerd online programma aan DLVAlive avonden samengesteld. Zoals altijd wisselen we fictie en non-fictie af. Achtereenvolgens zijn historicus en oudheidkundige Jona Lendering, schrijver en neerlandica Dietske Geerlings en journalist en schrijver Chris Reinewald te gast.
Recent publiceerden ze elk een nieuw boek. Tijdens DVLA gaat Bazarow hoofdredacteur Roeland Dobbelaer met hen in hen in gesprek.

Van de avonden worden opnamen gemaakt. Eerdere avonden met Ine Boermans (boek: Een opsomming van tekortkomingen) en met Christiaan Weijts (boek: Furore) staan nu online. Kijk ze hier terug.

 
 

Programma mei en juni 2021

Donderdag 20 mei, 20.00 uur: Historicus en oudheidkundige Jona Lendering over zijn boek Bedrieglijk echt

 
 

Historicus en oudheidkundige Jona Lendering geeft een korte inleiding over zijn nieuwe boek Bedrieglijk echt. Daarna gaat Roeland Dobbelaer met hem in gesprek en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over het boek: In Bedrieglijk echt beschrijft Jona Lendering de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie. Veel romantischer dan papyrologie kan wetenschap niet zijn. In een ver land ontdekt iemand een antieke boekrol of wat snippers papyrus en ineens is daar een lang vergeten tekst. Vaak komen de papyri echter van de zwarte markt, zoals het Evangelie van de Vrouw van Jezus, dat enkele jaren geleden veel publiciteit trok. Hoewel binnen enkele dagen vaststond dat het ging om een vervalsing, erkende de onderzoekster dit pas toen de vervalser was opgespoord. Jona Lendering laat in Bedrieglijk echt zien dat fraudeurs kansen krijgen de wetenschap een loer te draaien door de zucht naar roem van wetenschappers.

Een avond over de oudheid, archeologie en papyrologie, en over fraude en bedrog in de wetenschap.

- datum: Donderdag 20 mei
- aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
- gast: Jona Lendering, historicus en oudheidkundige, auteur van een groot aantal boeken over de oudheid
- interviewer: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow/De Leesclub van Alles
- besproken boek: Bedrieglijk echt
- bestel hier je ticket à € 5,- (studenten en scholieren: € 1,-)
- het boek is hier te bestellen

 
 

Donderdag 3 juni: Dietske Geerlings over haar nieuwe boek Tere min

 
 

Op donderdag 3 juni is Dietske Geerlings te gast bij DLVAlive online. Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer gaat met haar in gesprek over haar laatste roman Tere min, over haar schrijverschap, het zelf publiceren van boeken, klassieke muziek, over literatuuronderwijs aan middelbare scholieren en nog veel meer. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen.Over het boek: “Zij heeft al vanaf haar geboorte geen haar. Op de begraafplaats, waar zij elke ochtend en nacht vogels spot, ontmoet zij hem die nog maar één been heeft. Er ontstaat een tere liefde tussen hen beiden. Hij bouwt voor haar een mysterieus kastje met twee antennes en speelt vanuit het niets ‘de vuurvogel’ voor haar. Zijn en ontbreken, beroeren en ontroeren, herinnering en missen zijn de thema’s van dit kleine verhaal over twee kwetsbare mensen.

De theremin is een mysterieus kastje met twee antennes. Het is een van de oudste elektronische muziekinstrumenten, uitgevonden door Léon Theremin in 1920. De schoonheid van het instrument zit in het feit dat je het instrument niet aanraakt tijdens het spelen. Door met je handen boven het kastje te bewegen onttrek je muziek uit het niets.”

- datum: Donderdag 3 juni
- aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
- gast: Dietske Geerlings, auteur en docent Nederlands op een middelbare school
- interviewer: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow/De Leesclub van Alles
- besproken boek: Tere min
- bestel hier je ticket à € 5,- (studenten en scholieren: € 1,-)
- het boek is hier te bestellen

 
 

Donderdag 24 juni: Chris Reinewald over zijn roman Hard zijn

 
 

In zijn donkere, op historische feiten gebaseerde roman Hard zijn vertelt Chris Reinewald in 51 korte hoofdstukken het relaas van het Amsterdamse NSB-gezin Waldeneck. Nieuwsgierig geworden naar zijn eigen incomplete familiegeschiedenis ging de auteur op onderzoek uit en reconstrueerde in fictievorm wat gebeurd is en wat gebeurd zou kunnen zijn.

Midden 1940. De naïeve hoofdpersoon Leen schikt zich willig naar haar man Frits, een postbode, uniformen en gehard NSB’er in de Amsterdamse wijk De Pijp. Zoon Frits junior wil NSB-burgemeester worden.

Als op 5 september, Dolle Dinsdag, het gerucht gaat dat de geallieerden op het punt staan Nederland te bevrijden, vluchten Leen en andere NSB-vrouwen en -kinderen naar nazi-Duitsland. In een opvangcentrum verblijft ze tussen lotgenoten. In 1948 is het gezin Waldeneck weer herenigd. Hun verzwegen ‘foute’ verleden blijft echter tot 1978 opspelen.

Roeland Dobbelaer gaat in gesprek met Chris Reinewald, over zijn boek, over hoe het is om kind te zijn van NBS-ouders, over de keuze om hier een roman over te schrijven en niet een historische studie, over een stuk van de geschiedenis die we liever willen wegstoppen.

- datum: Donderdag 24 juni
- aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
- gast: Chris Reinewald (Amsterdam, 1955), cultuurjournalist en (co-)auteur van diverse boeken
- interviewer: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow/De Leesclub van Alles
- besproken boek: Hard zijn
- bestel hier je ticket à € 5,- (studenten en scholieren: € 1,-)
- het boek is hier te bestellen


--
NB. DLVAlive is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname.
Kosten: regulier ticket € 5,-; scholieren/studententicket € 1,-.
Redactieleden en recensenten van DLVA hebben gratis entree, stuur daarvoor een mail naar info@deleesclubvanalles.nl

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden