Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Redactie Bazarow Magazine test de Immer app

zaterdag 17 oktober 2020

Afgelopen dinsdag is de nieuwe leesapp Immer gelanceerd. Lezen op de smartphone is steeds populairder en hier speelt Immer op in. De app maakt het lezen van een boek toegankelijker door het toepassen van ‘leessessies’. De leessessies geven aan hoe lang je nog moet lezen voordat je het hoofdstuk of boek uitleest. Door deze leessessies hopen de makers van Immer leesvaardigheid en leesplezier te stimuleren. 

Isolde en Renske van de redactie van Bazarow Magazine testten de afgelopen dagen de app. Gaat het leesplezier echt omhoog met Immer?

Design

Isolde: Immer is een mooi ogende app.  Wanneer je hem voor het eerst download wordt je ingeleid met wat illustraties die de app aan je uitleggen. Op de achtergrond klinken rustgevende ambiance geluiden. Het kleurenpalet is neutraal en niet schreeuwerig, dit zet allemaal een ontspannen sfeer neer. Ook tijdens het lezen speelt er achtergrondmuziek. Deze kan je gelukkig ook uitzetten. De functies zijn op zich wel leuk, het is wel een hele ervaring om de app te openen, maar voor mij voegt het niet echt iets toe aan het lezen zelf. Natuurlijk kan je het ook uitzetten als het stoort.

Renske: De Immer app heeft een rustgevend design. De app is duidelijk en leidt goed in. Het kleurenpalet is rustig en prettig, geen hele felle kleuren. De meest aanwezige kleur in het menu is rood en dit zorgt voor een goede leesbaarheid. Eenmaal lezend, is de tekst gewoon zwart met een lichtblauwe achtergrond, ook hier is dit duidelijk leesbaar. De muziek is verrassend. Persoonlijk vond ik dit wat afleidend, maar ik weet dat voor velen rustgevende achtergrondmuziek helpt bij het concentreren. 

Gebruiksgemak

Isolde: De inleiding is heel handig en fijn, maar er zijn nog wel wat verbeterpunten. Zo wordt aan het begin aan de gebruiker gevraagd waarom je boeken leest. Je kiest hier uit vier opties: Verhaal beleven, Mooie taal, Iets leren en zelfverbetering. Daarna vraagt de app welke genres je graag leest. Hier krijg je zeven opties: Roman, Thriller, Historische fictie, Romantisch, Sci-fi/fantasy, Informatief en Self-help. Op basis van je keuze stelt immer 5 boeken aan je voor. Het idee van niet te veel keuzes geven is top, maar op deze manier werkte het voor mij niet echt. Ik lees boeken uit elk van de voorgestelde genres en vinkte ze dus allemaal aan. Hierdoor kreeg ik uit ieder genre een boek aangeraden en zat ik uiteindelijk met 5 boeken die ik allemaal niet echt wilde lezen. Het duurde daarna best lang voordat ik vond waar ik nieuwe boeken kon kiezen, en daarna kreeg ik er weer maar 5. Ik denk dat het beter is als je bij het kiezen van een boek kan aangeven waar je op dat moment zin in hebt, en dan veel specifieker kan selecteren op genres en categorieën. Nu is het zo breed dat je soms lang kan zoeken voordat je een boek gevonden hebt wat je wil lezen. Een laatste verbeterpunt is het feit dat je bij het ‘swipen’ van boeken alleen de cover en een halve zin van de omschrijving te zien krijgt. Op basis van zo weinig informatie is het best lastig te beoordelen of ik een boek wil lezen. 

Renske: Je wordt goed ingeleid, door een paar vragen te beantwoorden over je lees-stijl en je favoriete genres, kun je daarna snel aan de slag. Wat mij wel opviel is dat de opties waaruit je kunt kiezen soms wat kort of simpel zijn. Bijvoorbeeld de vraag over welke genres je leest geeft zeven opties. Niet alles wat ik graag lees zat hierbij er zijn namelijk veel meer dan zeven genres Daarnaast hebben vele genres nog subgenres. Iets dat nu niet duidelijk wordt. Of een boek past soms in meerdere genres. Het is niet zo zwart/wit en simpel als de app het doet lijken. Ik denk dat er daarom een deel van boeken en auteurs gemist zouden kunnen worden, die ik anders bijvoorbeeld erg goed had gevonden maar omdat het (deels) onder een genre valt dat ik niet heb aangeklikt, ik deze boeken dan mis in mijn overzicht. Het ‘ swipen’ van de boeken, lijkt net als bij datingapps een beetje op een vleeskeuring. Je bekijkt de voorkant van het boek en een halve zin. Op de basis daarvan bepaal je of het boek wilt lezen. Dit is niet veel. Normaal lees ik op zijn minste de flaptekst nog. 

Functionaliteit

Isolde: Helpt de app ook daadwerkelijk om meer te lezen? Er zitten allerlei functies waarmee Immer lezen kan stimuleren. Zo kan je zien hoe lang je die dag hebt gelezen en kan je een persoonlijk leesdoel stellen van het aantal minuten wat je zelf graag wilt lezen op een dag. Mensen die taakgericht zijn kunnen daar echt profijt van hebben denk ik. Wanneer je aan het lezen bent krijg je steeds hele korte stukken van het boek voorgeschoteld. Een beetje alsof je het boek in tweets leest. Dit maakt het boek wel heel behapbaar, maar was voor mij niet echt van meerwaarde. Het is wel een interessante gedachte dat dit voor mensen kan helpen, en ik geloof ook best dat het voor sommige mensen prettig is. Als je een hele pagina voor je hebben bijvoorbeeld overwhelming vindt. Het handige aan een leesapp is wel dat je echt overal kan lezen. Waar ik zelf soms onderweg niet de moeite neem om mijn boek uit mijn tas te halen of hem überhaupt mee te nemen heb je dat probleem met deze app niet.

Renske: Of het daadwerkelijk zou helpen om meer te lezen? Voor mij persoonlijk niet, maar ik studeer literatuur en lees alles wat los en vast zit, daarnaast houd ik niet van ebooks en heb ik liever een gewoon boek in mijn handen. Dat even terzijde, voor mensen die veel lezen op hun smartphone of meer willen lezen maar de tijd moeilijk kunnen vinden, denk ik dat de app wel helpt. Een hoop mensen zijn gewend aan het lezen op een scherm. Dat dit niet mijn voorkeur heeft is een persoonlijke kwestie. De korte stukken maken het boek heel simpel en je hebt nauwelijks door dat je een boek aan het lezen bent. Zo was ik verbaasd dat ik na vijf minuten van het boek probeerde het eerste hoofdstuk al uit had. Als je een volledige pagina met alleen tekst in een boek normaal gesproken intimiderend vind, dan is dit zeker de app voor jou. De tijd sessies maken het makkelijk om het lezen te plannen in je dag. 15 minuten is niet veel en voor je het weet ben je twee hoofdstukken verder. Een andere voordeel en onderdeel van de functionaliteit is het feit dat het een app is. Iedereen heeft een smartphone. Je smartphone weegt altijd minder dan een boek en heb je altijd bij je. Dat is zeker een voordeel van lezen op een scherm.

Eindoordeel: leesplezier?

Isolde: Ik vond het een leuke app om op rond te snuffelen en te testen, maar ik weet niet of de app mijn leesplezier echt bevorderde. Misschien omdat ik het zelf gewend ben om echt in boeken te lezen, waardoor alle toegevoegde elementen een beetje onnodig en afleidend waren. De app voelde voor mij dus meer als een gimmick dan dat ik hem echt veel zal gaan gebruiken. Op het moment dat je echter moeite hebt met het lezen van een papieren boek kan het denk ik wel een behulpzame app zijn om toch eens een kans te wagen om een boek te lezen. Wel mits Immer een aantal aanpassingen doet waarmee je nog specifieker kan kiezen welk boek je wil lezen. 

Renske: Een leuke app om eens naar te kijken. Ik vind de tijd sessies praktisch, zelf pas ik dit systeem ook wel eens toe als ik iets voor mijn studie moest lezen waar wat lastiger door heen te komen was, of ik weer eens drie boeken tegelijk aan het lezen ben. Met wat aanpassingen, vooral de keuzes voor genres, is de app het zeker waard om te downloaden. Ik vind het een pluspunt dat de app op zichzelf gratis is. De boeken zijn dat nadat je een flink stuk gratis hebt kunnen proberen niet meer, maar dat is niet anders dan het kopen van een boek of van een ebook. Het is ook niet mogelijk en niet eerlijk om dit volledig gratis aan te bieden. Het gratis zijn van de app zelf, maakt de app toegankelijker in algemeen gebruik. 
Voor mij persoonlijk zal het niet helpen met meer lezen omdat ik net als Isolde gewoon graag een boek lees. Voor mensen die het lastig vinden om veel te lezen in een keer of grote lappen tekst, is deze app zeker handig en zou ik de app zeker een kans geven. 

--

Door Isolde Kors en Renske Bakkenes

Afbeelding: Immer

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen