Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Ronald Giphart schrijft afscheidsboek directeur Hof van Saksen

dinsdag 5 januari 2021

Vorige week verscheen van schrijver Ronald Giphart het boek Gast! over het Landal GreenPark Hof van Saksen in Drenthe. Veel over het boek is er nog niet te vinden. Op de Wikipediapagina van Giphart nog geen woord over het nieuwe boek. Ook op zijn eigen website niet. We vinden op twitter een foto van de achterflap en daar lezen we: “Gast! Beschrijft de metamorfose van Hof van Saksen nadat het begin 2012 wegens gebrek aan belangstelling moest sluiten. Verteld wordt met welk elan de nieuwe eigenaar, de nieuwe manager en de honderden medewerkers het prachtige maar zielloze resort nieuw leven inbliezen, en hoe ze de harten van de gasten wél wisten te winnen.”

Centraal in het boek staat de vorige week afgezwaaide directeur Roland Rozenbroek. Hij is er verguld mee. Hij laat aan een voormalige opperbaas van Landal op twitter weten: “[…] wat een geweldig afscheidscadeau en wat mooi dat het aan alle medewerkers van Hof van Saksen is opgedragen. […] Ronald Giphart heeft op een heerlijke uitdagende toon het succes van ons allemaal fantastisch verwoord.”

Vermoedelijk gaat het om een betaalde opdracht voor Giphart en je kunt afvragen door de stilte van Giphart over het boek, of hij zich schaamt. Dat lijkt me nou niet nodig. Het is algemeen bekend, om de bekende uitdrukking uit het satirische programma Promenade maar eens te gebruiken, dat er nauwelijks Nederlandstalige schrijvers zijn die van de pen kunnen leven. Ze moeten bijklussen met columns en artikelen. Nu door corona allerlei betaalde optredens niet doorgaan is het extra lastig. Er is niet mis mee dat schrijvers dit soort klussen doen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar dit boek. Ik liep een paar jaar geleden tijdens het wandelen van het Pieterpad langs het Hof van Saksen, het leek me er een troosteloze bedoening, maar ik kan me vergissen. Hoe kijkt Giphart tegen het Hof aan? Roemt hij de keuken daar, de man heeft immers ook verstand van koken, en hoe duidt hij dit soort resorts? Wat vindt hij van het fenomeen directeur? Het lijkt me heerlijk om te lezen. En als je dan toch een gelegenheidsboek wilt laten schrijven, waarom dan niet door een echte schrijver die geroemd door zijn taalgebruik en opmerkingsgave er vast iets bijzonder van weet te maken?

Ook vragen we ons af: is het boek voor het brede publiek beschikbaar? Bij Bazarow is het (nog?) niet te verkrijgen en bij de concullega’s ook niet. Gebeld deze vroege morgen naar het Hof van Saksen levert ook nog geen informatie op. De dame aan de telefoon wist te vertellen dat zij een exemplaar had ontvangen, het boek is immers opgedragen aan de medewerkers. Maar verder wist ze er niets van. We worden teruggebeld.

--

Tot zover uw verslaggever in Drenthe, Roeland Dobbelaer.

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden