Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Sander Kollaard onverwachte winnaar Libris Literatuurprijs

dinsdag 23 juni 2020

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard is maandagavond op tv bij Nieuwsuur bekroond met de Libris Literatuurprijs 2020. Een verrassende uitslag; het vrolijke dunne boekje over een uitgebluste verpleegkundige die te horen krijgt dat zijn hond Schurk niet lang meer te leven heeft was een dark horse onder de genomineerden.
Van de opmerkelijk sterke shortlist was Vallen is als Vliegen van Manon Uphoff met afstand de favoriet. “Als Uphoff niet wint, zou dat ergens onrechtvaardig zijn” schreef Thomas van Veen zondag nog in het NRC. Een van de redenen waarom Uphoff zo duidelijk de favoriet was, is omdat het hoog tijd is dat een vrouw de Libris Literatuurprijs wint. Gedurende de 27 jaar dat de prijs bestaat gebeurde dat maar drie keer. 
Maar dat is zeker niet de voornaamste reden. Thomas van Veen betoogt dat Vallen is als vliegen het boek is dat Uphoff maar één keer zal schrijven. Een autobiografische roman over de gevolgen van de seksuele misbruik door haar vader. Met wat de jury een “literaire meesterhand” noemde slaagt Uphoff erin een eerlijke vorm te geven aan een verhaal over misbruik.
Toch koos de jury voor Sander Kollaard met Uit het leven van een hond. Jurylid Bo van Houwelingen zei bij de uitreiking: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

De andere genomineerden waren Saskia de Coster met Nachtouders, Wessel te Gussinklo met De Hoogstapelaar, Oek de Jong met Zwarte schuur en Marijke Schermer met Liefde, als dat het is. De prijs bedraagt €50.000, en het bekroonde boek kan in de meeste gevallen rekenen op goede verkoop.

--
Door Remus Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden