Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Schrijver Abdelkader Benali leidt debat over institutioneel racisme in de Schilderswijk

dinsdag 16 maart 2021

Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali leidde vorige week een politiek debat tussen zeven politici van niet-westerse komaf in de Schilderswijk in Den Haag. Onder de politici bevonden zich onderzoeker en GroenLinks-vertegenwoordiger Jaswina Bihari-Elahi, CU-campagnevoerder en christen Anil Chaudhary Kumar, Defensieman en kanditaatskamerlid bij Code Oranje Öner Çatalpinar, Fatma Aktas, nummer 5 op de CDA-lijst, Mikal Tseggai van de PvdA (17e op de lijst), Adeel Mahmood van NIDA en ondernemer Appie el Massaoudi. Naast dat deze politici delen dat ze allemaal van niet-westerse komaf zijn, delen ze ook ervaringen. Ervaringen met institutioneel racisme. Benali schrijft erover in een column in de Trouw:

Öner Çatalpinar pleit voor een persoonlijke strijd als oplossing: “Op weg hiernaartoe werd ik staande gehouden door de politie. Toen ik mijn Defensie-kaartje liet zien mocht ik gaan. Maar ik heb wel zijn dienstnummer opgevraagd zodat ik bij zijn superieuren morgen een klacht kan indienen.” El Massaoudi, ondernemer op de Haagse markt, neemt het op voor de dienders. “Er zijn ook goede agenten. Niet alleen maar rotte appels.” Een agent, vooraan, van Marokkaanse komaf, applaudisseert. Mikal Tseggai wil dat de dag dat de slavernij werd afgeschaft een feestdag wordt: “Zo krijgen we erkenning voor het leed.” Fatma Aktas werkte voor de Belastingdienst: “Als belastingambtenaar maakte ik mee dat mijn collega’s negatieve opmerkingen maakten over Turken.” Adeel Mahmood van partij NIDA wil weten waarom de Vaillantlaan, een van de vuilste straten van Nederland, nog steeds niet betunneld is. “Overal in Nederland zou er een tunnel zijn gekomen, behalve in de Schilderswijk.” “En zo bekruipt de burger het gevoel dat de overheid er genoegen in schept om mensen van kleur te blijven vernederen”, aldus Benali.

Aan het eind van de avond staat toeschouwer Ali op met een boodschap aan de hele politiek: “Van links tot rechts. Jullie hebben gefaald. Het systeem is rot. Het moet op de schop. Het moet weg.”

Benali: “Met deze emotionele oproep lijkt hij die onzichtbare stem van de Schilderswijk te vertegenwoordigen die politici zien als die opportunistische marionetten die eens in de vier jaar langskomen om veel te beloven en wanneer de verkiezingen zijn geweest spoorloos verdwijnen.”

Lees de volledige column van Abdelkader Benali in Trouw hier

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden