Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Schrijver en dichter A.H.J. Dautzenberg stopt per direct als stadsdichter van Tilburg

vrijdag 19 maart 2021

Schrijver en dichter A.H.J. Dautzenberg stop als stadsdichter van Tilburg. Hij is niet tevreden met het culturele klimaat in de Brabantse stad en de manier waarop Tilburg met het fenomeen van stadsdichter om gaat. Er is volgens Dautzenberg geen serieuze beloning, en belangrijker, er is geen zicht op verbetering voor zijn eventuele opvolger. In zijn PS hekelt hij de wijze hoe er in Nederland wordt omgegaan met kunst en cultuur. Hij verbaast zich erover dat het als zovaak geen thema was tijdens de afgelopen verkiezingen. Zijn kritiek komt neer op dat hij vindt dat kunst en cultuur worden ingezet om gemankeerd politiek beleid te verbloemen. "Maar", zegt Dautzenberg: "Een kunstenaar is in het beste geval géén opportunistisch beleidsinstrument, daarvan zijn er al meer dan voldoende, maar een divergerende vrijheidsstrijder, in de meest brede zin van het woord."

De gemeente Tilburg reageerde op woensdag. Ze herkennen zich niet in het beeld wat de dichter schetst, maar gaan wel het beleid aanpassen. "Verder geven we de stadsdichter een betere zichtbaarheid binnen alle gemeentelijke uitingen, en gaan we de nieuwe dichter vaker en gerichter inzetten bij belangrijke gebeurtenissen."

En ook daar schreef Dautzenberg weer een reactie op: "De dichter wordt dus gezien als een beleidsinstrument dat gericht kan worden ingezet. Hieruit blijkt een overheidsvisie op kunst die ik niet alleen diep verafschuw, maar die ik ook zeer verontrustend vind. Ik hoop van ganser harte dat de volgende stadsdichter zich niet voor dit karretje laat spannen. Kunst verleent geen herendienst aan de overheid, en geloof me, daar heeft de overheid uiteindelijk veel baat bij."

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) publiceert romans en gedichten. Enkele van zijn recente werken zijn AtlastExtra tijd en Geestman.

Lees hier de openbrief van Dautzenberg. 

Lees hier de reactie van het B&W van Tilburg.

En lees hier weer de reactie van Dautzenberg op.

--

Roeland Dobbelaer

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden