Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Schrijver Maarten Biesheuvel overleden

Datum: 30-07-2020

De korte verhalerschrijver Maarten Biesheuvel is vandaag overleden, zo meldt de Volkskrant. Biesheuvel werd bekend met zijn debuut In de bovenkooi uit 1972, wat een groot succes werd.

De schrijver kampte veelvuldig met depressies en werd ook diverse keren opgenomen in psychiatrische inrichtingen. In zijn verhalen deed hij vaak verslag van zijn belevenissen in de psychiatrie, zoals in Verhalen uit het gekkenhuis, dat enkele jaren geleden verscheen. Zijn laatste werk is het ook weer sterk autobiografische Een Schiedamse jongen, in 2019 verschenen.

In 1985 ontving Biesheuvel de F. Bordewijk Prijs en in 2007 de P.C. Hooftprijs.

Recensent van De Leesclub van Alles/Bazarow Lalagé schrijft over In de bovenkooi:
“De eerste twee verhalen gaan over de psychiatrie. Vaak is Biesheuvel zelf de ik-persoon, maar soms ook niet. Blijkbaar is hij zelf ook opgenomen geweest en daarom kan hij er prachtig over vertellen, zoals hoe het is als je denkt dat je de Messias bent. Soms verzandt hij in een stroom van gedachten en dat vind ik een beetje saai. Gelukkig zijn de meeste verhalen wel vermakelijk. Thema’s die terugkomen zijn, naast de psychiatrie, het leven als ketelbink op een schip (vandaar ook de titel) en Biesheuvels gereformeerde opvoeding. Hij laat zich echt in de ziel kijken en dat vind ik dapper.

Waar het gaat over Biesheuvels leven van nu doet hij me sterk denken aan Maarten Koning uit Voskuils serie Het Bureau. Beide Maartens hebben een vrouw, geen kinderen, wel katten, ze denken veel na en reizen nooit per auto maar altijd met de trein. Bij de absurde verhalen denk ik aan Belcampo, waarmee Biesheuvel ook zijn gereformeerde opvoeding deelt. Ook zijn er wat verhalen over ellendige gebeurtenissen waarbij ik denk: “neeee!” (zoals wanneer hij zijn bril ergens laat liggen) en dat doet me denken aan W.F. Hermans. Ze hebben allemaal gemeen dat ze ietwat ouderwets taalgebruik hanteren en ik me als lezer in de jaren zeventig waan. Waarin Biesheuvel afwijkt is dat hij naast cynisch ook heel gelukkig kan zijn, ondanks bijvoorbeeld het pak slaag dat hij als ketelbink een aantal keren krijgt. Daardoor wordt het toch niet zwaarmoedig.”

Schrijfster Renate Rubinstein schreef over Biesheuvel: ‘Maarten Biesheuvel heeft voor de gekken gedaan wat Gerard Reve voor de homo’s deed.’

Maarten Biesheuvel werd 81 jaar.

--

Door Roeland Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen