Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Schrijvers en theatermakers willen acteurs inzetten voor leesoffensief

donderdag 4 juni 2020

Meer dan 250 academici, schrijvers en theatermakers willen acteurs en jongeren met leesachterstand bij elkaar brengen voor een covid-leesoffensief. Dat bepleitten zij maandag in de Volkskrant. Vanwege de coronacrisis zitten veel acteurs thuis. De initiatiefnemers denken dat deze acteurs jongeren kunnen helpen bij het inhalen van een taalachterstand. 

In april werd uit het rapport De staat van het onderwijs bekend dat een kwart van de 15-jarigen onvoldoende geletterd is om bijvoorbeeld een brief van de overheid te begrijpen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat jongeren weinig lezen. 60 procent van de middelbare scholieren leest alleen als het moet en 40 procent vindt lezen tijdverspilling. Omdat scholieren tijdens de coronacrisis thuis onderwijs volgden, zijn jongeren met een taalachterstand nog verder achterop geraakt. 

Daarom is er nu het idee van een covid-leesoffensief, waarbij acteurs, regisseurs en andere talige kunstenaars jongeren kunnen helpen door samen te lezen en te oefenen. De initiatiefnemers noemen bijvoorbeeld voorlezen in gymzalen, challenges op social media of digitale leesclubs. “Zo kunnen we de creatieve kracht van de universitaire wereld en organisaties (...) benutten om lezers en nog-niet-lezers samen te brengen,” aldus het bericht in de Volkskrant. 

De precieze inhoud van het mogelijke leesoffensief is nog niet duidelijk. De initiatiefnemers schrijven dat voor de realisatie ook steun van de overheid nodig is. “Niet de vrije markt moet dit probleem oplossen, maar wij allemaal, als gemeenschap.” 

Het bericht in de Volkskrant is ondertekend door meer dan 250 mensen, waaronder Geert Buelens, Anne Zeegers (De Schrijverscentrale), Manon Sikkel en Adriaan van Dis. 

--

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden