Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs veroorzaakt ophef

woensdag 30 september 2020

De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 is bekend. De Boekenbon Literatuurprijs is een prijs voor Nederlandstalige literatuur, uitgereikt door de  Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De prijs draagt de naam van de sponsor van dat jaar. Voorheen waren dat ECI en AKO, dit jaar is dat Boekenbon. 

De jury, bestaand uit Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen, Jeroen Vullings en Jeroen Kans, stelde op 26 september de shortlist samen in de Scheveningse boekhandel Paagman. Zij kozen 5 titels van de eerder verschenen Longlist die kans maken op de Boekenbon Literatuurprijs 2020. Gisteren maakten zij de kanshebbers openbaar. De jury maakt op 10 november de winnaar bekend.

Dit is de shortlist:

Naar aanleiding van de publicatie van de shortlist ontstond ophef op social media. Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden Yra van Dijk uitte in een facebook bericht kritiek op de sterk overwegend mannelijke shortlist. Van de vijf genomineerden is maar één vrouw. Zij verwijst naar een onderzoek van Dr. Corina Koolen wat aantoont dat boeken van vrouwelijke auteurs minder snel als literatuur bestempeld worden. Ze verwijt de Boekenbon Literatuurprijs niet bewust met deze informatie om te gaan, waardoor vier/vijfde van zowel de shortlist als de jury uit witte mannen bestaat.

Ook de longlist, waarover wij eerder berichtten, bestond uit overwegend witte, mannelijke auteurs. Van de 15 genomineerden waren er vier vrouw. Volgens de literaire nieuwssite Tzum kreeg van Dijk veel bijval vanuit de literaire wereld.

--

Door Isolde Kors

Afbeelding van Boekenbon Literatuurprijs

Het artikel van Tzum

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen