Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Shortlist Deutscher Buchpreis bekend

maandag 27 september 2021

Vorige week is de shortlist van de Deutscher Buchpreis bekendgemaakt. De twintig titels die in augustus op de longlist stonden zijn voor de shortlist vermindert tot zes. De Deutscher Buchpreis is een jaarlijkse prijs voor het beste literaire boek dat in het Duits verschijnt. Op 16 oktober vindt de uitreiking plaats, aan de vooravond van het begin van de Frankfurter Buchmesse.

De shortlist bestaat uit de volgende boeken:

Norbert Gstrein - Der zweite Jakob
Volgens de jury demonstreert Der zweite Jakob op een meesterlijke manier hoe de complexiteit van het leven gevormd wordt door mislukking, schaamte en schuldgevoelens.

Monika Helfer - Vati
De jury noemt de roman een onderzoek in de mogelijkheid om het leven te vertellen en oorsprong te begrijpen, een roman die geen woord teveel gebruikt.

Christian Kracht - Eurotrash
Eurotrash is een handig, tragisch-komisch en soms verrassend fijnzinnig verteld stukje autofictie dat de psychologisch fijne kneepjes van een moeder-zoonrelatie verkent.”

Thomas Kunst - Zandschower klinken
Hoewel politiek beladen, Zandschower klinken breekt tegelijkertijd met alle discursieve moeilijkheden door geen limieten op zichzelf te plaatsen, zo klinkt het jury-oordeel.

Mithu Sanyal - Identitti
De jury vergelijkt Identitti met het vierkant maken van de cirkel: “een enorm vermakelijke roman met veel energie en waarvan veel te leren is.”

Antje Rávik Strubel - Blaue Frau
Blaue Frau is een verontrustende roman die de geweldservaringen van een jonge vrouw in het hedendaagse Polen toont. Een Europese roman over het misbruik van macht en de verschillen tussen Oost- en West-Europa.

Het volledige commentaar van de jury is hier te lezen.

Knut Cordsen, de juryvoorzitter, zei het volgende over de keuzes voor de shortlist: “Deze zes finalisten tonen de stilistische, formele en thematische rijkdom van de hedendaagse Duitstalige literatuur en getuigen van het immense verlangen en het hoge niveau van vaardigheid in het vertellen van verhalen. Bovendien weerspiegelen alle genomineerde titels hun eigen schrijven door de mogelijkheden en grenzen daarvan te verkennen.”

Hier is ons eerdere artikel over de Longlist van de Deutscher Buchpreis te lezen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden