Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Shortlist Grote Poëzieprijs 2021 bekendgemaakt

dinsdag 23 maart 2021

Maandagavond 22 maart maakte literatuurwetenschapper dr. Jeroen Dera de shortlist voor de Grote Poëzieprijs 2021 bekend in het radioprogramma Opium op NPO Radio 4. De winnaar van deze prijs wordt op 31 mei bekendgemaakt en krijgt € 25.000. De genomineerden zijn:

Wie was ik, Albert Schaffer (De Bezige Bij)

Chris Reinewald schrijft voor De Leesclub van Alles een recensie die vier sterren toekent: “In zijn nieuwste gedichtenbundel Wie was ik laat Alfred Schaffer zijn overleden moeder praten. Conventionele dichtvormen gebruikt hij niet. Dat maakt het lezen gelaagder, lastig maar ook spannend en grappig. Ieder brokje taal of toegepaste vorm daarvan zet hij in. Ook het cliché en de flauwe woordspeling. ‘Een open deur, daarom tocht het hier zo.”

De hazenklager, Paul Demets (De Bezige Bij)

Alek Dabrowski en Rob Schouten van het Clubkeuzepanel van Poëzieclub Awater schrijven over De hazenklager:

“Het is de mix van eigen ervaringen en het besef van een bedreigde aarde die De hazenklager tot zo’n sterke bundel maken. Al lezende word je je steeds dringender van je eigen organische staat bewust, hoe iemand groeit van kind tot jongmens tot volwassene en al die tijd nieuwe relaties met de werkelijkheid aangaat.”

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan, Mattijs Deraedt (Poëziecentrum) 

Aragorn Fuhrmann schrijft hierover in De Reactor: “De man lijkt veroordeeld tot zijn eigen almacht en is de slaaf van de rol die hij verwacht wordt te spelen: je zou bijna medelijden met hem krijgen.

In De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan (2020) gaat Mattijs Deraedt op zoek naar een lyrisch antwoord op dit vaak veronachtzaamde probleem.”

Veldwerk, Bernke Klein Zandvoort (Querido)

Kiki Coumans schrijft hierover op poezieclub.nl: “De beeldende inslag van Klein Zandvoorts werk is zelfs terug te zien in de letterlijke ruimte van de bundel: sommige gedichten ‘communiceren’ met elkaar, reiken als het ware naar elkaar over de rand van het gedicht (of de bladzijde), waardoor de conventionele grenzen van het gedicht worden opgerekt.”

Vissenschild, Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek)

Remco Ekkers schrijft in een recensie op Tzum: “Het eerste gedicht uit Vissenschild heet: Tegen wil en dank dient zij zich aan. Je kunt lang wachten met schrijven over wat geschreven moet worden en als je het doet, moet je het zo doen dat het mooi is. En dat kan Liesbeth Lagemaat, een groot talent, die kan putten uit een heel arsenaal van klassieke en middeleeuwse en moderne teksten.”

De jury van de Grote Poëzieprijs bestaat uit Inez Boogaarts (directeur Poetry International), dr. Jeroen Dera (Literatuurwetenschapper Radboud Universiteit Nijmegen), Nisrine Mbarki (schrijver, docent en literair vertaler), Thomas Möhlmann (dichter, tekstschrijver en redacteur) en Frits Spits (radiomaker en televisiepresentator)

Voor meer informatie, kijk hier!  

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden