Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

maandag 13 september 2021

Gisteren is de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) door Tweede Kamerlid Khadija Arib. De Libris Geschiedenis Prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste historische boek in het Nederlands. Het doel van deze prijs is het stimuleren van het historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. Gedurende deze maand staat de Nederlandse geschiedenis op de voorgrond. Allerlei musea, bibliotheken en overige culturele organisaties verspreid door het land organiseren historisch-geïnspireerde evenementen in oktober. Het thema van dit jaar is ‘Aan het werk.’ Een overzicht van alle evenementen kan hier gevonden worden.

De vijf overgebleven boeken zijn:
Philip Dröge - Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis
In haar recensie voor De leesclub van alles schrijft Nathalie Brouwers dat Dröge erin slaagt “een meeslepend verhaal te maken van het leven van zijn voorouders, die afkomstig zijn uit Europa, Java, China en Papoea.

Jelle Gaemers - Willem Drees. Daadkracht en idealisme
Willem Drees is hét gezicht van het tijdvak van de naoorlogse wederopbouw. Als minister-president gaf hij tien jaar lang, van 1948 tot 1958, leiding aan het economisch herstel en de sociale vernieuwing die ons land welvarend maakten.

Margriet van der Heijden - Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
Wetenschapsjournaliste Margriet van der Heijden heeft met een formidabele biografie gezorgd dat hun namen weer klinken. In Denken is verrukkelijk roept ze een voorbije wereld op, een wereld van onbegrensde wetenschap, van fantasie en kunst,” aldus onze recensent Nico Hylkema.

Sandra Langereis - Erasmus, dwarsdenker. Een biografie
Bert Altena geeft deze biografie veel lof: “De kracht van deze gerust monumentaal te noemen biografie schuilt in verschillende aspecten. In de gedetailleerde kennis en het gebruik van nieuwe bronnen, maar ook in de soepele manier waarop de schrijfster de brieven van Erasmus of de inleiding op de Lof der zotheid parafraseert (een hoogtepunt!).

David van Reybrouck - Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de modern wereld
“Toch?” geeft onze recensent Nico Voskamp als meest dichte samenvatting van het boek. “Het woordje verwijst naar de bedenkelijke mentaliteit van Nederland in, en lang na de koloniale tijd.”

De jury van dit jaar bestaat uit Karin van NTR-televisie, hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch, conservator voor het Rijksmuseum Maria Holtrop, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad Annemarie Lavèn, schrijfster Nelleke Noordervliet, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis Maarten Prak en Hubert Slings van het Nederlands Openluchtmuseum. De juryvoorzitter dit jaar is Khadija Arib. Op 31 oktober, aan het slot van de Maand van de Geschiedenis, reikt Arib de prijs uit tijdens een live-uitzending van OVT.

Tijdens het Geschiedenis Festival op 10 oktober interviewt Nelleke Noordervliet de genomineerden. Klik hier om kaartjes daarvoor te kopen.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden