Shortlist Women's Prize for Fiction bekend

De zes titels op de shortlist van de Women’s Prize for Fiction 2020, een belangrijke literatuurprijs in het Verenigd Koninkrijk, zijn bekendgemaakt. Onder andere Hilary Mantel met The Mirror and the Light en Bernadine Evaristo met Girl, Woman, Other maken kans. Evaristo won met dit boek eerder al de Booker Prize in 2019. 

De andere kanshebbers zijn Maggie O’Farrell met Hamnet, Jenny Offill met Weather, Natalie Haynes met A Thousand Ships en Angie Cruz met Dominicana. De winnende auteur ontvangt een geldbedrag van £30.000 en een bronzen beeldje genaamd ‘The Bessie’, ontworpen door kunstenares Grizel Niven. 

De Women’s Prize for Fiction is een literaire prijs in het Verenigd Koninkrijk voor Engelstalige romans van vrouwelijke auteurs. De prijs ontstond naar aanleiding van de Booker Prize in 1991, waarin geen van de boeken op de shortlist van een vrouwelijke auteur was. Onderzoek toonde aan dat vrouwen vaak niet erkend werden bij grote literaire prijzen. 

Juryvoorzitter Martha Lane Fox laat weten dat ze de zes genomineerde boeken kozen na een ‘lange Zoombijeenkomst’ waarin de emoties hoog opliepen. Op de officiële website van de Women’s Prize zegt Lane Fox: “We leven allemaal in uitdagende, trieste en complexe tijden, dus bijzondere verhalen bieden nu meer hoop, ontsnapping en verbinding dan ooit. Het kiezen van de shortlist was moeilijk - het ging langzaam en voorzichtig en de discussies liepen hoog op - precies zoals je zou willen in zo’n proces. Maar we zijn allemaal zo trots op deze boeken.”

De jury, die zelf ook geheel uit vrouwen bestaat, maakt de winnaar onder voorbehoud bekend op 9 september 2020. 

--
Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden