Sloop van het huis van Etty Hillesum is voorlopig voorkomen

Het oude huis van de Joodse schrijfster Etty Hillesum hoeft voorlopig nog niet tegen de vlakte. Het gebouw aan het Amsterdamse Museumplein zou worden gesloopt om plaats te maken voor luxe-appartementen. Liliane Waanders riep met haar column in Bazarow Magazine nr.18 mensen al op om de petitie tegen de sloop te tekenen. 
Na veel protest, ook uit de gemeente en van actrice en theatermaker Julika Marijn, is het gelukt het pand en de panden eromheen in aanmerking te laten komen voor een monumentenstatus. Julika Marijn heeft in het verleden een voorstelling gegeven in het huis. Dit jaar zou zij een tournee doen over Etty Hillesum en de waarde van 75 jaar vrijheid, maar deze is helaas afgelast in verband met het coronavirus.
Hillesum’s oorlogsdagboek wordt over de hele wereld gelezen. Zij woonde in Amsterdam aan de Gabriël Metsustraat op nummer 6 van 1937 tot 1942. Pas in 1981 werd haar dagboek voor het eerst gepubliceerd met de titel Het verstoorde leven, sindsdien is het in tientallen talen vertaald.
Ondanks deze historische betekenis is het niet vanzelfsprekend dat het pand een monument kan worden. Als het gebouw geen architectonische of stedenbouwkundige waarde heeft kan er nog steeds een vergunning worden gegeven voor de sloop. De strijd is dus nog niet gestreden, dinsdag 26 mei geeft Julika Marijn in samenwerking met de gemeente een voorstelling voor het huis om meer aandacht uit de buurt te krijgen.

--
Door Remus Thijssen 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden