Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Spaanse schrijver Almudena Grandes is overleden

dinsdag 30 november 2021

De grote Spaanse schrijver Almudena Grandes (1960-2021) overleed afgelopen zaterdag op 61-jarige leeftijd, dat maakte de Spaanse uitgeverij Tusquets Editores bekend via een tweet. Op 10 oktober schreef ze in haar column voor het Spaanse tijdschrift El País dat er een jaar eerder kanker bij haar was geconstateerd. Ten tijde van het schrijven van deze column was Grandes nog hoopvol over de toekomst, maar uiteindelijk overleed ze aan haar ziekte. Het werk van Grandes is voornamelijk bekend vanwege het levendig in beeld brengen van Spanje’s geschiedenis gedurende en na het Franco-regime.

Al haar romans waren bestsellers in Spanje. Ook zijn ze bijna allemaal naar het Nederlandse vertaald. Haar debuutroman heet Episoden uit het leven van Lulu, een erotische roman waarvoor ze de Spaanse Vertical Glimlach Prijs ontving. Deze prijs leidde tot veel nieuwe lezers en vertalingen van haar roman.

In de in 2007 verschenen roman Het ijzig hart maakte Grandes het punt dat Franco’s greep over Spanje nog niet ten einde gekomen was. Dit vervolgde Grandes in haar project Episoden van een oorlog waaraan geen einde komt, een zesdelige  romancyclus die aandacht vroeg voor de effecten van de Spaanse burgeroorlog en Franco’s regime op het huidige Spanje. Aan deze serie werkte Grandes sinds 2007, maar ze was niet in staat om de reeks af te ronden voor haar overlijden. Het vijfde deel, De moeder van Frankenstein, verscheen in 2020.

Uitgeverij Signatuur, waarbij de Nederlandse vertalingen van haar boeken verschenen, gaf het volgende bericht over het overlijden van Grandes:

“Met grote droefheid ontvingen wij het nieuws dat de Spaanse auteur Almudena Grandes op 27 november 2021 in Madrid, op 61-jarige leeftijd, is overleden. Ze stierf in het gezelschap van haar dierbaren, nadat ze een jaar lang onvermoeibaar had gevochten tegen kanker. We zijn zeer aangeslagen door het verlies van deze bijzondere, levendige en krachtige vrouw. Haar boeken hebben altijd veel mensen over de hele wereld geraakt. Ze wist als geen ander de geschiedenis van Spanje van de afgelopen eeuw, en de naoorlogse jaren na het Franco-regime in het bijzonder, tot leven te roepen met haar kleurrijke personages en meeslepende verhalen. Haar oog voor menselijkheid en de daden van kleine helden maakten haar werk zo invoelbaar, belangwekkend en onvergetelijk. Wij zullen haar nooit vergeten en wensen haar gezin en naasten heel veel sterkte.”

In De Volkskrant benadrukte Maarten Steenmeijer de innige band die Grandes met haar lezers voelde. De leidraad van zijn necrologie blijkt al uit de titel: “Schrijver Almudena Grandes (1960-2021) bleef tot de laatste snik in contact met haar lezers.” Voor Grandes waren haar lezers haar vrijheid, de reden dat ze in staat was om te schrijven.

Verschillende Spaanse nieuwszenders deden live-verslag van de begrafenis van Grandes. Een van deze video’s is hier te bekijken.

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden