Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Steeds minder studenten Nederlands. Gevolg van onaantrekkelijk middelbare schoolvak?

dinsdag 6 oktober 2020

De Algemene Onderwijsbond meldde afgelopen vrijdag dat er nog maar 200 studenten Nederlands zijn. Het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de studie Nederlandse taal en cultuur is hard gedaald aldus de AOb. In 2019 hief de Vrije Universiteit Amsterdam de opleiding zelfs op. Er waren toen maar zes studenten die daar de opleiding volgden, hierdoor was het niet mogelijk om de opleiding in stand te houden. 

In vergelijking met tien jaar geleden zijn er flink minder studenten die Nederlands studeren. De universiteiten geven de volgende cijfers in de onderstaande tabel volgens de Aob. 

Aantal eerstejaars bij de opleiding Nederlandse taal en cultuur:

 

2010-2011

2019-2020

2020-2021

Leiden

89

59

44

Groningen

76

28

31

Utrecht

80

44

55

UvA

178

45

39

VU

18

Nijmegen

62

41

31

Totaal

503

217

200

Bron: VSNU en eigen cijfers universiteiten.

Een reden voor deze afname geeft de Algemene Onderwijsbond niet. Toen de VU in 2019 de opleiding Nederlands ophief, ontstond er destijds veel onrust en vroeg men zich af waarom de interesse in de Nederlandse taal zo hard achteruit ging.

In een artikel uit april 2019 suggereert het Reformatorisch Dagblad dat deze afname te maken kan hebben met het vak Nederlands op de middelbare school. Veel leerlingen vinden het geen leuk vak. Te veel grammatica en begrijpend lezen. Iets wat Arjen Lubach recent besprak in een van zijn afleveringen, met veel bijval en reacties op het internet. 

Begrijpend lezen en spelling is niet wat het Nederlandse vak leuk maakt aldus de vele reacties op internet. Juist hierdoor vinden veel scholieren dit vak saai. Is het dan mogelijk dat de afnemende aantallen komen door het vak Nederlands zelf op de middelbare school? Als men naar de social media reacties op de aflevering van Arjen Lubach kijkt dan ligt het volgens veel mensen zeker aan het vak. Nog een extra reden om Nederlands als vak aan te passen en aantrekkelijker te maken. Dat is niet alleen goed voor het leesplezier en de leesvaardigheid, ook voor het voortbestaan van de opleiding Nederlands op de Universiteiten.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen