Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Stevige kritiek van Nederlandse schrijvers op keuze voor auteurs Kinderboekenweekgeschenk

woensdag 8 december 2021

De keuze van Stichting CPNB voor Andy Griffiths en Terry Denton als auteurs voor het Kinderboekenweekgeschenk voor 2022 is slecht in de smaak gevallen bij een aantal Nederlandse kinderboekenschrijvers. De Australiërs zijn de eerste buitenlandse schrijvers die zijn gekozen voor het schrijven van het geschenk. Het verkiezen van een niet-Nederlandse auteur boven een Nederlandse leverde een storm van kritiek op van kinderboekenschrijvers.

Op sociale media  noemen mensen de keuze onder andere stom, armoedig, onbegrijpelijk en teleurstellend. De keuze voor Griffiths en Denton is volgens het CPNB gemotiveerd om “op leesplezier voor alle kinderen in te” zetten. De freelance journalist Jaap Friso vroeg zich hierbij op enigszins sarcastische wijze af op of dat niet mogelijk is met een Nederlandse schrijver. Kinderboekenschrijver Marcel van Driel zegt op Facebook dat de keuze goed is voor boekenwinkels, niet voor schrijvers. Het Australische duo is namelijk bekend vanwege hun De waanzinnige boomhut-reeks. De de grote populariteit van deze serie zal interesse in de Kinderboekenweek bij ouders en kinderen verhogen, dat is het idee. Volgens literair redacteur van het NRC Thomas de Veen zal het geschenk ook onderdeel zijn van De waanzinnige boomhut-reeks.

Thomas de Veen verdedigt de keuze van het CPNB. Het doel van de Kinderboekenweek is namelijk “reuring in de boekhandel en leesplezier van kinderen met een cadeau-uitgave aanjagen,” waarin de keuze voor Griffiths en Denton slaagt. Hij stemt wel in dat het CPNB hiermee faalt om de Nederlandse boekenmarkt te stimuleren, maar dat is niet de doelstelling voor de Kinderboekenweek. Verschillende mensen brengen hier tegenin dat de ‘N’ in het CPNB voor ‘Nederlandse’ staat. Oftewel, het CPNB zal zich exclusief met de bevordering van Nederlandse literatuur en lectuur moeten bezighouden.

Lees hier meer over de Kinderboekenweek 2022, zoals wat het thema zal zijn.

--

Juno de Bruin

© Maikel Thijssen

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden